Jak przyrządzić sałatkę brokułową?

Opiekun artykułu: pasikonik
Advertising
Jak przyrządzić sałatkę brokułową?

Jak przyrządzić sałatkę brokułową?

Brokuł to bardzo dobre i zdrowe warzywo. Ze względu na charakterystyczny zapach w trakcie gotowania nie wszyscy są gotowi go zjeść, a szkoda. Zawiera dużo witamin, jest delikatny, a przede wszystkim nadaje się idealnie do sałatek różnego rodzaju. Są one zazwyczaj bardzo proste i można je przygotować w kilka minut. Poniżej przedstawiamy jedną z nich.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne elementy

    Potrzebne elementy

    Pyszna sałatka składa się ze świeżych składników, które najlepiej kupić tego samego dnia, kiedy chce się ją wykonać. Do niezbędnych produktów należą:
    * 1 duży brokuł,
    * 1 puszka kukurydzy,
    * 250 g szynki drobiowej,
    * pieprz,
    * sól,
    * papryka mielona ostra (opcjonalnie)
    * 1 łyżka majonezu (opcjonalnie).
    Do sałatki dobrze pasuje sos czosnkowy, do którego przydadzą się:
    * 250 g jogurtu naturalnego,
    * 2 łyżki majonezu,
    * 2 ząbki czosnku.

  • Krok pierwszy

    Brokuł umyć pod zimną wodą lub przepłukać wodą z octem. Jest to przydatne, ponieważ między gałązkami warzywa kryją się czasami robaki różnego rodzaju i lepiej nie znaleźć ich w sałatce. Odciąć różyczki warzywa, włożyć je do garnka. Resztę wyrzucić.Zalać różyczki wodą i posolić (1 łyżeczka soli). Ugotować na „pół twardo”. Brokuł nie może być zbyt miękki, gdyż z sałatki wyjdzie nieładna maź.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kukurydzę odsączyć z zalewy i przepłukać na sitku pod zimną wodą. Przełożyć do miski. Szynkę pokroić w kostki. Najlepiej kupić kawałek szynki w całości, bez krojenia jej w sklepie i dopiero podczas przygotowywania sałatki pokroić na plasterki o grubości 0,5 centymetra. Wrzucić do kukurydzy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ugotowany i ostudzony brokuł podzielić na mniejsze części. Dodać do pozostałych składników, doprawić solą, pieprzem, papryką, jeżeli chce się uzyskać ostrzejszy smak. Jeśli nie chce się wykonywać sosu czosnkowego, można dodać 1 łyżkę majonezu i wymieszać, jeśli woli się sos, nie trzeba dodawać majonezu, a jedynie wymieszać składniki „na sucho”.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Jogurt przelać do szklanki lub niewielkiej miski, dodać majonez. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę prosto do naczynia. Mocno zamieszać. Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego.