Jak przygotować sałatkę ze szparagów i czerwonej cebuli?

Opiekun artykułu: malgos
Advertising
Jak przygotować sałatkę ze szparagów i czerwonej cebuli?

Jak przygotować sałatkę ze szparagów i czerwonej cebuli?

Są warzywa chętnie jadane, jak również warzywa mniej popularne. Do takich należą przede wszystkim szparagi i czerwona cebula. Wiele osób nie wie, jak wykorzystać szparagi, a do cebuli innej niż zwykła ma mieszane uczucia. Niepotrzebnie, z obu elementów można wykonać bardzo dobrą sałatkę w sam raz na wiosenny stół.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie smacznej sałatki wymaga dobrych składników. Najlepiej, jeśli są to produkty wysokiej jakości, które zapewnią dobry smak. Wśród nich znajdują się:
    * 4 szparagi zielone,
    * 2 liście sałaty lodowej,
    * 1 pomidor,
    * 1/2 cebuli czerwonej,
    * 4 łyżki oleju,
    * 1 łyżeczka musztardy,
    * 1 łyżeczka octu jabłkowego,
    * 1,5 łyżeczki cukru,
    * sól.
    Można dodać również inne przyprawy – pieprz, paprykę, bazylię – żeby podkreślić smak potrawy i uczynić ją bardziej aromatyczną.

  • Krok pierwszy

    Szparagi umyć, po czym odciąć twarde końcówki, a następnie włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać sól oraz 1/2 łyżeczki cukru do smaku. Po takich przygotowaniach włączyć gaz pod garnkiem i gotować, aż będą półmiękkie. Odcedzić szparagi i pozostawić do ostudzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ochłodzone już szparagi pokroić na mniejsze części, najlepiej na plasterki, i przerzucić do miski.Sałatę lodową dokładnie umyć oraz osuszyć ręcznikami papierowymi, a następnie porwać na mniejsze kawałki. Lepiej nie ciąć nożem, ponieważ powoduje to szybkie psucie się sałaty. Cebulę obrać z łupinki i pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć gorącą wodą, ściągnąć skórkę i pokroić na półplasterki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Sałatę ułożyć w misce, do niej dodać cebulę oraz pomidory, po czym wymieszać, ale niezbyt intensywnie. Na składnikach ułożyć szparagi i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z oliwy, musztardy, cukru i octu wykonać sos, mieszając wszystkie składniki w szklance aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać nią sałatkę i podawać – samą, z chlebem lub z mięsem.