Przepis na zdrową sałatkę śródziemnomorską

Opiekun artykułu: iga
Advertising
Przepis na zdrową sałatkę śródziemnomorską

Przepis na zdrową sałatkę śródziemnomorską

Kuchnia śródziemnomorska od lat uchodzi za bardzo zdrową, ponieważ opiera się głównie na warzywach, oliwie z oliwek i grillowanym mięsie oraz rybach. Jednym z ciekawszym dań jest sałatka z różnych warzyw. Jest to wersja wegetariańska, jednak wielbiciele mięsa bez problemu mogą dodać do niej kawałki grillowanego kurczaka. Smacznie i zdrowo.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Im więcej zdrowych składników, tym lepiej dla sałatki. Dodatkowo jest ona bardziej kolorowa i zachęcająco prezentuje się na talerzu. Jedna z ciekawszych wersji sałatki wymaga przygotowania:
    * 1 dużego pomidora,
    * 15 oliwek zielonych,
    * 10 liści sałaty lodowej,
    * 1/2 cebuli czerwonej,
    * 1 dużej papryki żółtej,
    * 1 ząbka czosnku,
    * 15 – 20 dag sera żółtego,
    * 3 łyżek oliwy z oliwek,
    * 1 łyżki soku z cytryny,
    * 1 łyżeczki ziół prowansalskich,
    * 1/4 łyżeczki cukru,
    * 1/4 łyżeczki soli,
    * szczypty pieprzu.
    Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć przed rozpoczęciem krojenia. Ser żółty można zastąpić również fetą, jednak pamiętając, że jest ona słona. Wówczas nie trzeba dodawać do sałatki soli.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Po umyciu sałaty należy ją delikatnie osuszyć z nadmiaru wody, po czym połamać na kawałki i wrzucić do przygotowanej wcześniej szerokiej miski. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki, ale niezbyt drobne, gdyż zbyt łatwo się zgniotą i nie będą dobrze widoczne w sałatce. Podobnie postąpić z papryką, chociaż nie trzeba obierać jej ze skórki. Wystarczy pokroić ją na kawałki, pamiętając o wcześniejszym usunięciu gniazda nasiennego. Wszystkie oliwki pokroić na plasterki lub przynajmniej przeciąć na dwie części. Wszystko wrzucić do miski.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Ostatni z elementów warzywnych – cebulę – posiekać i dodać do reszty składników. W osobnej miseczce wymieszać ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, cukier, zioła prowansalskie. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do mikstury. Po wymieszaniu polać nią sałatkę, dodać szczyptę soli i wymieszać intensywnie.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Żółty ser można zetrzeć na tarce lub pokroić na bardzo drobne kawałki. Posypać nim sałatkę. W przypadku zastosowania fety należy pokroić ją w zgrabne kostki lub kupić ser już pokrojony na kawałki. Smacznego!

Popularne tagi
  • mizeria
  • przystawka na zimno
  • sałatka dla dzieci
  • por
  • sałatka cobb
  • przepis na sałatkę jeżynowo-szpinakową
  • sałatka z białej kapusty
  • ocet sezamowy
  • odchudzanie
  • lodówka
  • przepis na surówkę z kapusty i górka
  • natka pietruszki
  • groszek
  • przepis na sałatkę z rzodkiewki
  • przepis na sałatkę owocową ze słodkimi ziemniakami