Jak przyrządzić sałatkę z egzotycznych owoców?
Jak przyrządzić sałatkę z egzotycznych owoców?
Owoce egzotyczne to świetny sposób nie tylko na ozdobienie drinka, ale również na doskonały deser na popołudnie oraz w czasie spotkania z bliskimi. Deserem tym jest sałatka owocowa, zdrowa, nie obciążająca żołądka oraz kolorowa. Żeby przygotować taki przysmak, nie potrzeba wiele, o czym przekonasz się, wypróbowując nasz sprawdzony przepis.
Jakich składników potrzebujesz?
Świeże oraz dobrej jakości składniki to podstawa każdej sałatki owocowej, w tym egzotycznej. Wśród potrzebnych produktów powinny znaleźć się:
* 50 dag melona,
* 30 dag ananasa,
* 1 mango,
* 1 kiwi,
* 1/2 cytryny,
* 1/2 laski wanilii,
* 1 kieliszek likieru pomarańczowego,
* 1 kieliszek soku z granatów,
* 1/8 l śmietany,
* 1/2 łyżeczki cukru waniliowego.
Krok pierwszy
Wszystkie owoce, które mają skórkę nadającą się do mycia – umyć, po czym osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie sięgnąć po ananasa i obrać go ze skórki, zaraz po tym usuwając twardy środek. Resztę miąższu pokroić w kosteczki. Zamiast świeżego ananasa można użyć również owoców z puszki, wtedy wystarczy je tylko pokroić.
Krok drugi
Mango obrać ze skórki, przekroić na pół. Wydobyć pestkę, a następnie pokroić miąższ na kawałki albo na plasterki – wedle uznania. Kiwi również pozbawić włochatej skórki i pokroić na cieniutkie plasterki. Z kolei z melona – pozbawionego skórki oraz pestek – wykonać kulki, używając do tego zaokrąglonej łyżeczki, możliwej do zakupienia w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.
Krok trzeci
Wszystkie owoce umieścić w jednej misce. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą likier, sok z granatów i sok wyciśnięty z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie polać owoce i całą miskę wsunąć do lodówki na 30 minut. Gdy owoce dobrze się schłodzą, przełożyć je do miseczek lub ozdobnych salaterek. Następnie ubić śmietanę na sztywną pianę i dodać do każdej porcji sałatki. Tak przygotowany deser podawać od razu po ozdobieniu go śmietaną, dla lepszego smaku posypując wiórkami kokosowymi – choć nie jest to konieczne.