Prosty przepis na sałatkę Cobb

Opiekun artykułu: stanik
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Prosty przepis na sałatkę Cobb

Prosty przepis na sałatkę Cobb

Sałatka Cobb to kwintesencja połączenia warzyw oraz nie tylko w jednoczesnym kolorowym daniu z różnych rodzajów składników. Miło na nie patrzeć, ale jeszcze milej jeść i właśnie dla łasuchów podpowiadamy następujący przepis, który sprawi, że sałatka na stałe zagości na stole. Jak ją zrobić, jak podawać i na co dobrze wpływa – dowiesz się w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Smaczna i lubiana sałatka Cobb jest prosta do zrobienia, ponieważ składa się tylko z doskonałych składników, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 1 pierś z kurczaka,

    * 1 sałata rzymska,

    * 2 pomidory,

    * 2 awokado,

    * 4 jajka,

    * 1/2 pęczku szczypiorku,

    * 1/2 cebuli czerwonej,

    * 6 plasterków boczku wędzonego,

    * 80 g sera pleśniowego.

    Dodatkowo przydadzą się składniki na dressing urozmaicający skład sałatki, czyli:

    * sól,

    * pieprz,

    * 1 łyżeczka musztardy,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 2 łyżki octu winnego,

    * 4 łyżki oliwy z oliwek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Pierś z kurczaka dokładnie umyć, posmarować solą i pieprzem, po czym grillować na patelni grillowej, aż będzie dobrze zarumieniona. Odsączyć z nadmiaru soku papierowym ręcznikiem i pokroić w miarę równe kostki.

    Boczek również pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni – można na grillowej albo na zwykłej, w zależności od chęci.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w zgrabną kostkę. Awokado obrać i przekroić na pół, a następnie wyciągnąć pestkę i pokroić na kawałki podobne do pomidorowych. Pokropić sokiem z cytryny, aby nie zmieniły koloru. Szczypiorek i cebulę posiekać, sałatę – po umyciu – porwać na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i również pokroić – na ćwiartki albo kostki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wszystkie przygotowane składniki – poza szczypiorkiem – ułożyć na półmisku . Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać tworząc jednolity sos. Polać nim sałatkę i w taki sposób podawać – można przed podaniem schłodzić 15 minut w lodówce.