Przepis na sałatkę z tortellini

Opiekun artykułu: camilia
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Przepis na sałatkę z tortellini

Przepis na sałatkę z tortellini

Choć nasze polskie, tradycyjne pierogi nie kojarzą nam się wcale z formą sałatkową, to jednak ich włoscy kuzyni jak najbardziej nadają się do takich eksperymentów kulinarnych. Tortellini, bo to o nich mowa, są pierożkami z nadzieniem serowym, grzybowym albo mięsnym, które zjada się polane sosem. Ten przepis pokaże ci jednak, jak mogą stać się one bazą do pysznej sałatki.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 opakowania tortellini z serem (350-400 g)

1 pęczek szczypiorku

250 g pomidorków koktajlowych

150 g boczku

oliwa z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

pół łyżeczki oregano

2 opakowania tortellini z serem (350-400 g) 1 pęczek szczypiorku 250 g pomidorków koktajlowych 150 g boczku oliwa z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki oregano
  • Gotowanie tortellini

    Gotowanie tortellini

    Dwa opakowania tortellini należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy się ugotują, odcedź je i przelej wodą. Sałatka będzie podawana na zimno, więc pierożki muszą przestygnąć.

  • Gotowanie brokułu

    Brokuł umyj i pokrój na małe części (różyczki). Następnie wrzuć je na gotującą się i osoloną wodę. Różyczki do miękkości potrzebują około 5 – 7 minut gotowania. Pilnuj tego czasu, gdyż to warzywo jest bardzo delikatne i łatwo można je przegotować.

  • Pozostałe składniki

    Pomidory koktajlowe umyj, osusz i przekrój na ćwiartki lub połówki – jak wolisz.Pokrój sparzony boczek na cienkie plastry. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię (nie musisz dolewać tłuszczu, gdyż z boczku się wystarczająca ilość wytopi) i poczekaj, aż podsmaży się tak, że będzie chrupiący.Szczypiorek pokrój drobno.

  • Dressing

    Dressing

    Trzy łyżki oliwy wymieszaj z trzema łyżkami zimnej wody, łyżeczką soku z cytryny, solą, pieprzem oraz oregano (pół łyżeczki).

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Tortellini wymieszaj z pozostałymi składnikami oraz dressingiem. Nie musisz podawać do niego pieczywa, ta sałatka sama w sobie jest bardzo syta i może stanowić zarówno lunch, jak i pełnowartościowy obiad.

Popularne tagi
  • przepis na sałatkę szparagową
  • dresing
  • mleko
  • składniki spożywcze
  • menu
  • pieczenie
  • drób
  • śledzie w zalewie octowej
  • sałatka z tortellini
  • kukurydza z puszki
  • sałatka z pora
  • awokado
  • kuchnia meksykańska
  • sałatka z tuńczykiem i ryżem
  • orzechy włoskie