Przepis na sałatkę z tortellini
Przepis na sałatkę z tortellini
Choć nasze polskie, tradycyjne pierogi nie kojarzą nam się wcale z formą sałatkową, to jednak ich włoscy kuzyni jak najbardziej nadają się do takich eksperymentów kulinarnych. Tortellini, bo to o nich mowa, są pierożkami z nadzieniem serowym, grzybowym albo mięsnym, które zjada się polane sosem. Ten przepis pokaże ci jednak, jak mogą stać się one bazą do pysznej sałatki.
Gotowanie tortellini
Dwa opakowania tortellini należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy się ugotują, odcedź je i przelej wodą. Sałatka będzie podawana na zimno, więc pierożki muszą przestygnąć.
Gotowanie brokułu
Brokuł umyj i pokrój na małe części (różyczki). Następnie wrzuć je na gotującą się i osoloną wodę. Różyczki do miękkości potrzebują około 5 – 7 minut gotowania. Pilnuj tego czasu, gdyż to warzywo jest bardzo delikatne i łatwo można je przegotować.
Pozostałe składniki
Pomidory koktajlowe umyj, osusz i przekrój na ćwiartki lub połówki – jak wolisz.Pokrój sparzony boczek na cienkie plastry. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię (nie musisz dolewać tłuszczu, gdyż z boczku się wystarczająca ilość wytopi) i poczekaj, aż podsmaży się tak, że będzie chrupiący.Szczypiorek pokrój drobno.
Dressing
Trzy łyżki oliwy wymieszaj z trzema łyżkami zimnej wody, łyżeczką soku z cytryny, solą, pieprzem oraz oregano (pół łyżeczki).
Serwowanie
Tortellini wymieszaj z pozostałymi składnikami oraz dressingiem. Nie musisz podawać do niego pieczywa, ta sałatka sama w sobie jest bardzo syta i może stanowić zarówno lunch, jak i pełnowartościowy obiad.