Wielkanocna sałatka jajeczna
Wielkanocna sałatka jajeczna
Wielkanoc, jeżeli chodzi o jedzenie, to przede wszystkim jajka. Jednak nie muszą to być jedynie jajka ugotowane na twardo, jedzone z dodatkiem chrzanu, w żurku lub same. Można urozmaicić sobie jedzenie ich poprzez przygotowanie sałatki jajecznej. Z dodatkiem warzyw stanowi idealny element świątecznego śniadania oraz uzupełnienie innych posiłków.
Składniki na sałatkę
Przepisów na sałatkę jajeczną jest wiele, jednak warto wybrać taki, który zawiera sporo warzyw, dzięki czemu potrawa będzie bardziej wiosenna. W związku z tym należy przygotować:
* 4 jajka,
* 9 rzodkiewek,
* 2 łyżeczki majonezu,
* 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
1 pęczek szczypiorku,
* kiełki brokuła,
* sól,
* pieprz.
Poza składnikami trzeba zadbać o posiadanie czystej miski oraz narzędzi niezbędnych do krojenia.Pierwszy krok
Jajka wkłada się do garnka, zalewa wodą i gotuje na twardo. Żeby jajka nie popękały w czasie gotowania, warto dodać do wody 1 łyżeczkę soli. Zabezpieczy ona skorupkę przed pękaniem. Po ugotowaniu pozostawić do ostudzenia, zalewając zimną wodą.
Drugi krok
Gdy jajka są już ochłodzone, można obrać je ze skorupki, a następnie pokroić nożem na grube kostki. Wrzucić do miski. Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Szczypiorek przemyć, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać drobno.
Trzeci krok
Startą rzodkiewkę i szczypiorek dodaje się do miski z jajkami. Następnie dokłada się majonez oraz jogurt i miesza całość. Doprawia się solą oraz pieprzem do smaku. Jeżeli lubi się ostrzejsze smaki, wówczas można dodać odrobinę sproszkowanej ostrej papryki. Dokładnie wymieszać wszystko i włożyć do lodówki. Sałatka powinna przebywać w niej 1 godzinę. Schłodzona będzie smaczniejsza.
Podanie sałatki
Sałatka jajeczna może być podawana na różne sposoby – jako dodatek do wędlin, jak również, jako dodatek na kanapkę. Jest szczególnie dobra dla wszystkich, którzy nie lubią jeść samych jajek i wydają im się one zbyt suche oraz „zapychające”. W postaci sałatki zyskują więcej smaku i stają się bardziej orzeźwiające, zwłaszcza w połączeniu z rzodkiewką.