Wielkanocna sałatka jajeczna

Opiekun artykułu: mmkulka
Advertising
Wielkanocna sałatka jajeczna

Wielkanocna sałatka jajeczna

Wielkanoc, jeżeli chodzi o jedzenie, to przede wszystkim jajka. Jednak nie muszą to być jedynie jajka ugotowane na twardo, jedzone z dodatkiem chrzanu, w żurku lub same. Można urozmaicić sobie jedzenie ich poprzez przygotowanie sałatki jajecznej. Z dodatkiem warzyw stanowi idealny element świątecznego śniadania oraz uzupełnienie innych posiłków.

Advertising
Advertising
  • Składniki na sałatkę

    Składniki na sałatkę

    Przepisów na sałatkę jajeczną jest wiele, jednak warto wybrać taki, który zawiera sporo warzyw, dzięki czemu potrawa będzie bardziej wiosenna. W związku z tym należy przygotować:
    * 4 jajka,
    * 9 rzodkiewek,
    * 2 łyżeczki majonezu,
    * 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
     1 pęczek szczypiorku,
    * kiełki brokuła,
    * sól,
    * pieprz.
    Poza składnikami trzeba zadbać o posiadanie czystej miski oraz narzędzi niezbędnych do krojenia.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Jajka wkłada się do garnka, zalewa wodą i gotuje na twardo. Żeby jajka nie popękały w czasie gotowania, warto dodać do wody 1 łyżeczkę soli. Zabezpieczy ona skorupkę przed pękaniem. Po ugotowaniu pozostawić do ostudzenia, zalewając zimną wodą.

  • Drugi krok

    Gdy jajka są już ochłodzone, można obrać je ze skorupki, a następnie pokroić nożem na grube kostki. Wrzucić do miski. Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Szczypiorek przemyć, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać drobno.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Startą rzodkiewkę i szczypiorek dodaje się do miski z jajkami. Następnie dokłada się majonez oraz jogurt i miesza całość. Doprawia się solą oraz pieprzem do smaku. Jeżeli lubi się ostrzejsze smaki, wówczas można dodać odrobinę sproszkowanej ostrej papryki. Dokładnie wymieszać wszystko i włożyć do lodówki. Sałatka powinna przebywać w niej 1 godzinę. Schłodzona będzie smaczniejsza.

  • Podanie sałatki

    Podanie sałatki

    Sałatka jajeczna może być podawana na różne sposoby – jako dodatek do wędlin, jak również, jako dodatek na kanapkę. Jest szczególnie dobra dla wszystkich, którzy nie lubią jeść samych jajek i wydają im się one zbyt suche oraz „zapychające”. W postaci sałatki zyskują więcej smaku i stają się bardziej orzeźwiające, zwłaszcza w połączeniu z rzodkiewką.

Popularne tagi
  • sałatka z serem żółtym i szynką
  • blender
  • warzywa sezonowe
  • sałatka z fasolki szparagowej
  • przepis na sałatkę blt
  • przepis na sałatkę ze szpinaku
  • pieprz cayenne
  • sałatka z brokułów
  • sałatka z krewetek
  • przepis na sałatkę w kształcie marchewki
  • torellini serowe
  • zdrowa sałatka
  • składniki na sałatkę
  • pestki dyni
  • fasola