Jak zrobić smaczną sałatkę z jaj i anchois?

Opiekun artykułu: pawlaq
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak zrobić smaczną sałatkę z jaj i anchois?

Jak zrobić smaczną sałatkę z jaj i anchois?

Połączenie jajek oraz anchois – niewielkiej, tłustej rybki – to idealna kompozycja smakowa. Sałatka z obu produktów jest niezwykle dobrym daniem na kolację, zwłaszcza jeżeli podaje się je z grzankami lub ze świeżym pieczywem. Sycąca sałatka, chociaż zapach ma dość intensywny, może zasmakować każdemu, kto lubi jajka oraz ryby. Oto prosty przepis na wykonanie dania.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wykonanie sałatki wymaga przygotowania składników nie tylko na samą sałatkę, lecz również na dressing do niej.Do sałatki potrzebne są:
    * 6 jaj,
    * 3 kromki chleba białego,
    * 50 g filetów anchois w oleju,
    * 1 łyżka oliwy,
    * 1 zielona sałata.
    Na dressing przydadzą się:
    * 1 żółtko,* 1 ząbek czosnku,
    * 1/2 łyżeczki cukru,
    * 1 łyżeczka musztardy,
    * 2 łyżki soku z cytryny,
    * 150 ml oliwy z oliwek,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Filety odcedzić z nadmiaru oleju i pokroić na kawałki o długości 2 cm. Chleb pokroić na niewielkie kwadraciki, niczym grzanki, posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na blasze do pieczenia. Przypiekać w piekarniku przez 7 minut, po czym odstawić do ostygnięcia, przed tym posypując je lekko solą.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W czasie kiedy chleb będzie przypiekał się w piekarniku, jajka umieścić w garnku, zalać wodą i ugotować na twardo. Po ugotowaniu ostudzić w chłodnej wodzie, a następnie obrać ze skorupki, uważając, żeby nie zniszczyć ich wyglądu. Pokroić wszystkie na ćwiartki i odstawić na bok.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Czosnek przecisnąć przez praskę prosto do niewielkiej miseczki. Dodać żółtko, musztardę, cukier, sok z cytryny, oliwę oraz odrobinę soli i pieprzu. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Można użyć miksera albo mieszać łyżką.

    Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki prosto na szeroki talerz. Ułożyć na niej jajka, posypać anchois, grzankami oraz polać fantazyjnie dressingiem. Nie czekać, nie chłodzić dodatkowo w lodówce, lecz od razu podawać.