Przepis na sałatkę z kurczakiem curry
Przepis na sałatkę z kurczakiem curry
Choć curry zazwyczaj uznajemy za jedną przyprawę, to powinniśmy wiedzieć, że tak naprawdę jest kompozycją wielu przypraw, takich jak chociażby chilli, kolendra, kminek, pieprz, a także kurkuma, która nadaje znanemu nam curry charakterystyczne żółte zabarwienie. Nazwa tej przyprawy w naszych regionach świata odnosi się do specyficznego sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Dzisiaj przekonasz się, że kurczak przyprawiony curry nie jest tylko nieco egzotycznym sposobem na obiad, ale może być również dodatkiem do pysznej sałatki.
Marynowanie kurczaka
Pierwszy krok, jaki musisz wykonać, to marynowanie kurczaka. Zależy nam, aby jak najbardziej przeszedł aromatem przyprawy curry. Jedną podwójną pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę (około 3 centymetrów), a następnie wrzuć do miski. Dopraw solą, pieprzem, wlej 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek oraz dosyp łyżeczkę przyprawy curry. Całość wymieszaj, przykryj szczelnie folią lub jakąś pokrywką, a następnie odstaw do lodówki.
Gotowanie ryżu
Dwa woreczki ryżu ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Pamiętaj, by go nie przegotować, bo wówczas sałatka będzie zbyt miękka i niesmaczna. Po wyjęciu z wody ryż odcedź i pozostaw, aby całkowicie wystygł.
Przygotowanie pozostałych składników
Puszkę kukurydzy odcedź. Pięć jajek ugotuj w osolonej wodzie na twardo, a następnie pozostaw je do ostygnięcia. Potem obierz je i pokrój w kostkę, ale nie bardzo drobną.
Smażenie kurczaka
Po 30 – 60 minutach (może marynować się dłużej) wyjmij kurczaka z lodówki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na nim kurczaka przez kilka minut, aż będziesz miała pewność, że nie jest surowy. Zdejmij go z patelni i przełóż na talerz, żeby również przestygnął.
Komponowanie sałatki
Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe oraz zimne, możemy wziąć się za komponowanie sałatki. Do większej miski wsyp wszystkie produkty i zamieszaj je, a następnie dodaj około czterech łyżek dobrej jakości majonezu, łyżeczkę curry (możesz dodać mniej, jeśli nie chcesz, by sałatka była ostra) i w razie potrzeby sól oraz pieprz. Podawaj na półmisku. Smacznego!