Omlet po indyjsku – jak go przyrządzić?

Opiekun artykułu: iwonak
Advertising
Omlet po indyjsku – jak go przyrządzić?

Omlet po indyjsku – jak go przyrządzić?

Na indyjskich straganach bardzo często można znaleźć omlety. Są jednymi ze smaczniejszych i jednocześnie najbardziej charakterystycznych dań kuchni indyjskiej. Jeżeli lubi się wyraziste przyprawy, należy go koniecznie spróbować.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Zanim rozpocznie się smażenie, konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, czyli:* 4 jajek,* 2 papryczek chili, zielonych,* 1 cebuli,* 2 łyżek oleju,* 1 łyżeczki soli,* kolendry.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Cebulę obrać z łupinki i drobno posiekać. Wrzucić do miski. W podobny sposób pokroić kolendrę. Papryczkę chili umyć, przekroić na pół i pozbyć się pestek, a następnie pokroić ją na drobne kawałki. Dodać do pozostałych składników.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    W osobnej misce roztrzepać wszystkie jajka przy pomocy trzepaczki. Dodać do nich cebulę z dodatkami oraz przyprawy, cały czas mieszając składniki ze sobą. Papryka i cebula powinny być dobrze obleczone jajkiem.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przygotować patelnię. Rozgrzać na niej 1 łyżkę oleju. Masę jajeczną wlewać na ciepły tłuszcz przy użyciu chochelki. Smażyć aromatyczny omlet z obu stron, aż każda będzie mocno brązowa. Zaraz po usmażeniu układać na talerz i podawać.

    Omlet najlepiej smakuje z dodatkiem tostów, zielonej sałaty albo cienkiego, indyjskiego pieczywa zwanego paratas. Smacznego!