Ciekawy sposób na chińskie naleśniki jajeczne

Opiekun artykułu: justdoit
Wymagany czas: 15 min.
Advertising
Ciekawy sposób na chińskie naleśniki jajeczne

Ciekawy sposób na chińskie naleśniki jajeczne

Naleśniki, tak jak pierogi, można znaleźć praktycznie w każdym kraju. Różnią się one kształtami oraz niektórymi składnikami, ale zasada ich wykonywania jest podobna, dzięki czemu łatwo zasmakować w naleśnikach z innych stron świata. Jednymi ze smaczniejszych są z pewnością naleśniki chińskie, które można wykonać wedle podanego poniżej przepisu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby z powodzeniem przyrządzić chińskie danie, potrzebny będzie pełen zestaw składników spożywczych, wśród których powinno znaleźć się:
    * 60 g wody,
    * 25 g mąki pszennej,
    * 3 g mąki ziemniaczanej,
    * 1 jajko,
    * 2 łyżki szczypiorku,
    * 1/4 łyżeczki soli,
    * szczypta pieprzu,
    * olej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jajko wbić do misy blendera i doprawić szczyptą pieprzu. Zacząć miksować, aż do uzyskania puszystej piany jajecznej. W osobnej misce zmieszać ze sobą mąkę oraz sól. Mieszając cały czas, zacząć dolewać wody, stopniowo tworząc płynną, choć nie lejącą się masę. Dodać 1/4 jajecznej mikstury i mieszać, uważając, żeby nie powstały grudki. Pozostałą w misce część masy jajecznej doprawić szczypiorkiem i dobrze wymieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wysmarować patelnię olejem, tworząc na niej delikatną warstwę, po czym gdy patelnia będzie ciepła, wlać na nią ciasto naleśnikowe. Potrząsnąć naczyniem, żeby rozeszło się dokładnie po patelni – zapewni to także odpowiednią grubość naleśnikowi. Gdy wierzchnia warstwa naleśnika będzie już ścięta, wylać na nią 1/2 masy jajecznej, rozprowadzając ją łyżką równomiernie po całym naleśniku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy warstwa masy jajecznej będzie jeszcze lekko płynna, zwinąć naleśnika – można pomóc sobie widelcem. Smażyć go jeszcze przez chwilę, po czym przełożyć na talerz i pokroić na kawałki o szerokości 1,5 cm. Pozostałą masę wykorzystać do zrobienia drugiego naleśnika.Chiński przysmak najlepiej smakuje w połączeniu z sosem chili, sosem sojowym albo sosem teryiaki.