Jak dobrze składać burito?
Jak dobrze składać burito?
Burito to niezwykle smaczna i sycąca potrawa z kuchni meksykańskiej, której największą zaletą jest farsz mięsny o pikantnym smaku. Niestety, często okazuje się, że po włożeniu farszu do placka i zwinięciu nie jest on na tyle stabilny, żeby utrzymać zawartość, rozpada się, a mięso wypada. Jeżeli chcesz cieszyć się nie tylko smakiem, ale również wyglądem burito, skorzystaj z naszej podpowiedzi, jak je składać.
Przygotowanie tortilli
Samodzielne wykonanie tortilli bywa czasochłonne, więc niewiele osób się tego podejmuje i zazwyczaj wykorzystuje się gotowe, pakowane w plastikowe opakowania. Opakowanie należy otworzyć, a następnie rozgrzać tortillę przez chwilę w mikrofalówce lub piekarniku, gdyż podczas zwijania powinna być ciepła. Zimna tortilla będzie sztywna, co utrudni zawijanie i może nawet doprowadzić do złamania się placka podczas przygotowania potrawy.
Nakładanie farszu
Gotowy farsz nałożyć na tortillę, na sam jej środek, jednak nie od początku do końca. Powinien być tak rozłożony, żeby z jednej strony sięgać do krawędzi placka, a z drugiej znajdować się około 10 cm od krawędzi. Samego farszu powinno być maksymalnie 7 – 8 cm. Jeśli dasz więcej, problem ze stabilnością burito może być większy.
Składanie ciasta
Po nałożeniu farszu można przejść do składania ciasta. Należy zgiąć tę część, na którą nie został nałożony farsz, dociągając go do nadzienia, aby zakrywało 1/4 jego długości. Gdy ten krok zostanie wykonany, zgiąć jeden z równoległych brzegów – obojętnie czy lewy, czy prawy – tak, żeby zakrył farsz.
Przydatny trik przy składaniu
Można pójść po linii najmniejszego oporu, złożyć drugi brzeg oraz poprzestać na tym przy składaniu. Jednak jeśli chce się mieć pewność, że farsz nie ucieknie dołem, najlepiej lekko zgiąć do góry krawędź tortilli, która jeszcze nie jest złożona, ciągnąc ją delikatnie w stronę farszu. Dopiero wtedy należy złożyć pozostałą część placka, jego krawędź wsuwając nieznacznie pod spód, żeby burito nie rozerwało się nieoczekiwanie. Aby poprawić smak dania, najlepiej pozostawić burito na 1 minutę, by placek nasiąknął sokiem z farszu. Dopiero po upływie tego czasu rozpocząć konsumpcję.