Jak przygotować sigara boregi?
Jak przygotować sigara boregi?
Przystawka na ciepło, przystawka na zimno – sigara boregi w obu wersjach smakują tak samo dobrze. Turecki przysmak nadaje się przede wszystkim jako wstęp do dalszej uczty, chociaż może być również elementem obiadu. Skutecznie zastąpi także chipsy i krakersy w czasie oglądania filmu, ponieważ rozpływa się w ustach. Jeśli kuchnia turecka jest czymś, co lubisz, sigara boregi są dla Ciebie.
Jakie składniki są potrzebne?
Do zrobienia tureckiego przysmaku nie potrzeba wiele, jednak wszystkie elementy powinny charakteryzować się wysoką świeżością. Potrzebne są:
* 200 g sera feta,
* 2 żółtka,
* 3 płaty ciasta yufka,
* natka pietruszki,
* olej.
Krok pierwszy
Ser feta przełożyć do miski. Rozgnieść bardzo dokładnie widelcem, żeby nie było w serze większych grudek. Do sera wbić żółtka. Natkę pietruszki przemyć pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie posiekać bardzo drobno, dodając ją do pozostałych składników w misce.
Krok drugi
Zamieszać cały farsz, nadal gniotąc ser i pozostałe składniki widelcem, aż do uzyskania gładkiej masy. Im gładsza, tym lepiej będzie się rozsmarowywać oraz będzie przyjemniejsza do jedzenia jako element przystawki.Przygotowane płaty ciasta rozłożyć na blacie i ostrym nożem albo radełkiem pokroić je na równe trójkąty.
Krok trzeci
Na podstawę trójkąta nanieść odrobinę farszu. Zwinąć lekko podstawę trójkąta, zagiąć do środka brzegi ciasta, po czym zacząć zwijać ciasto, tworząc powoli podłużną tutkę przypominającą cygaro. W taki sam sposób przygotować pozostałe przystawki, aż do zwinięcia wszystkich kawałków ciasta.
Na patelni rozgrzać 1 cm oleju i wrzucać na niego sigara boregi. Smażyć z każdej strony, aż będą mocno brązowe – można podawać je zaraz po przygotowaniu, jak również poczekać, aż ostygną. Smacznego!