Jak przygotować sigara boregi?

Opiekun artykułu: glowinski
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak przygotować sigara boregi?

Jak przygotować sigara boregi?

Przystawka na ciepło, przystawka na zimno – sigara boregi w obu wersjach smakują tak samo dobrze. Turecki przysmak nadaje się przede wszystkim jako wstęp do dalszej uczty, chociaż może być również elementem obiadu. Skutecznie zastąpi także chipsy i krakersy w czasie oglądania filmu, ponieważ rozpływa się w ustach. Jeśli kuchnia turecka jest czymś, co lubisz, sigara boregi są dla Ciebie.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do zrobienia tureckiego przysmaku nie potrzeba wiele, jednak wszystkie elementy powinny charakteryzować się wysoką świeżością. Potrzebne są:

    * 200 g sera feta,

    * 2 żółtka,

    * 3 płaty ciasta yufka,

    * natka pietruszki,

    * olej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ser feta przełożyć do miski. Rozgnieść bardzo dokładnie widelcem, żeby nie było w serze większych grudek. Do sera wbić żółtka. Natkę pietruszki przemyć pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie posiekać bardzo drobno, dodając ją do pozostałych składników w misce.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zamieszać cały farsz, nadal gniotąc ser i pozostałe składniki widelcem, aż do uzyskania gładkiej masy. Im gładsza, tym lepiej będzie się rozsmarowywać oraz będzie przyjemniejsza do jedzenia jako element przystawki.Przygotowane płaty ciasta rozłożyć na blacie i ostrym nożem albo radełkiem pokroić je na równe trójkąty.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na podstawę trójkąta nanieść odrobinę farszu. Zwinąć lekko podstawę trójkąta, zagiąć do środka brzegi ciasta, po czym zacząć zwijać ciasto, tworząc powoli podłużną tutkę przypominającą cygaro. W taki sam sposób przygotować pozostałe przystawki, aż do zwinięcia wszystkich kawałków ciasta.

    Na patelni rozgrzać 1 cm oleju i wrzucać na niego sigara boregi. Smażyć z każdej strony, aż będą mocno brązowe – można podawać je zaraz po przygotowaniu, jak również poczekać, aż ostygną. Smacznego!