Jak przyrządzić smaczne placki z kefiru?
Jak przyrządzić smaczne placki z kefiru?
Kefir kojarzy się głównie jako dodatek do pieczonych lub smażonych ziemniaków albo jako zdrowy napój na diecie. Jednak jest produktem, który można wykorzystać tak samo kreatywnie, jak mleko oraz jogurty. Z pełnego witamin i minerałów kefiru można stworzyć smaczne placki na śniadanie albo na deser.
Niezbędne produkty spożywcze
Żeby uzyskać smaczne placki, które można podawać z różnorodnymi dodatkami, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, w tym:
* 350 g kefiru,
* 2 jajka,
* 1 szklanka mąki,
* 2 łyżki cukru,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka cukru waniliowego,
* 1/3 łyżeczki cynamonu,
* sól,
* olej.Krok pierwszy
Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i zacząć mieszać mikserem aż do uzyskania puszystej masy. Wtedy dolać kefir i znów mieszać do czasu połączenia się składników.
Krok drugi
W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo dodawać ją do masy jajecznej, cały czas miksując. Konieczne jest uzyskanie gładkiej, jednolitej masy. Po wymieszaniu wsypać cukier, cukier waniliowy oraz cynamon.
Krok trzeci
Na patelnię nalać 1 – 2 łyżki oleju. Rozgrzać go, a następnie łyżką nakładać gęste ciasto, formując niewielkie placuszki. Przypiekać je z obu stron, aż będą miałby ładny, brązowy kolor. Układać na talerzu i podawać z dowolnymi dodatkami – bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem czekoladowym, owocami. Smacznego!