Jak przyrządzić smaczne placki z kefiru?

Opiekun artykułu: madziap
Advertising
Jak przyrządzić smaczne placki z kefiru?

Jak przyrządzić smaczne placki z kefiru?

Kefir kojarzy się głównie jako dodatek do pieczonych lub smażonych ziemniaków albo jako zdrowy napój na diecie. Jednak jest produktem, który można wykorzystać tak samo kreatywnie, jak mleko oraz jogurty. Z pełnego witamin i minerałów kefiru można stworzyć smaczne placki na śniadanie albo na deser.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty spożywcze

    Niezbędne produkty spożywcze

    Żeby uzyskać smaczne placki, które można podawać z różnorodnymi dodatkami, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, w tym:
    * 350 g kefiru,
    * 2 jajka,
    * 1 szklanka mąki,
    * 2 łyżki cukru,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczka cukru waniliowego,
    * 1/3 łyżeczki cynamonu,
    * sól,
    * olej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i zacząć mieszać mikserem aż do uzyskania puszystej masy. Wtedy dolać kefir i znów mieszać do czasu połączenia się składników.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo dodawać ją do masy jajecznej, cały czas miksując. Konieczne jest uzyskanie gładkiej, jednolitej masy. Po wymieszaniu wsypać cukier, cukier waniliowy oraz cynamon.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na patelnię nalać 1 – 2 łyżki oleju. Rozgrzać go, a następnie łyżką nakładać gęste ciasto, formując niewielkie placuszki. Przypiekać je z obu stron, aż będą miałby ładny, brązowy kolor. Układać na talerzu i podawać z dowolnymi dodatkami – bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem czekoladowym, owocami. Smacznego!