Skuteczny sposób na rozłupanie kokosa
Skuteczny sposób na rozłupanie kokosa
O kokosie słyszy się przede wszystkim pozytywne słowa, ponieważ uznawany jest za naturalny produkt, który zaspokaja wszystkie potrzeby. Witaminy, minerały, wszystko co niezbędne znajduje się w kokosie. Jednak zanim przejdzie się do jedzenia, trzeba pokonać pewien istotny problem, mianowicie rozłupać się i dostać się do wnętrza, do miąższu oraz mleczka kokosowego.
Wybór orzecha kokosowego
Pierwszym etapem jest wybór dobrego orzecha. W sklepach można bez problemu zakupić kokos, jednak zamiast brać pierwszy lepszy, dobrze jest sprawdzić, czy faktycznie będzie nadawał się do konsumpcji. Najlepiej zrobić to na słuch, poprzez potrząsanie orzechem kokosowym. Jeżeli w środku odezwie się chlupot, to znak, że kokos jest dobry i warto go kupić.
Zlewanie mleczka
Największym wyzwaniem jest obranie orzecha kokosowego z twardej łupinki. Jednak zanim przejdzie się do działania, trzeba zlać mleczko kokosowe. W tym celu korkociągiem należy wywiercić dziurkę w miejscu kiełkowania kokosa. Dziurka pozwoli na zlanie mleczka do dowolnego naczynia. Można je wykorzystać do gotowania albo wypić.
Rozłupanie kokosa
Po odlaniu mleczka można przejść do rozłupywania kokosa, czyli pozbawiania go twardej otoczki. Żeby ułatwić sobie ten proces, dobrze jest włożyć kokos do ciepłego piekarnika na 5 minut. Nagrzany kokos pozostawić do ostudzenia, w tym czasie przygotowując tłuczek do mięsa. Uderzyć w kokos. Powtarzać uderzenia aż do momentu pęknięcia skorupki, co pozwoli na dotarcie do białego przysmaku wewnątrz orzecha.
Wydobywanie miąższu
Po rozczłonkowaniu kokosa na kawałki można przejść do oddzielania miąższu od skorupki. Ten etap nie jest trudny, wystarczy wbić ostrze noża pomiędzy skorupkę a jadalną część i podważyć, element powinien sam odejść. Po zrobieniu tego kokos nadaje się do jedzenia.Jak już wspomnieliśmy, mleko można wypić od razu, zmieszać z alkoholem, dodawać do potraw, nadając im egzotyczny smak. Trzeba jednak pamiętać, że smak mleka naturalnego jest nieco inny od syntetycznych soków.Miąższ można zjadać na kilka sposobów – od razu po wydobyciu albo wysuszyć i zetrzeć na wiórki doskonale nadające się do potraw obiadowych oraz deserów.