Przepis na klasyczny Yorkshire Pudding
Przepis na klasyczny Yorkshire Pudding
Yorkshire Pudding to klasyczna potrawa pochodząca z kuchni angielskiej. Zjada się ją na zasadzie dodatków do mięs i jest nieodłącznym elementem stołu bożonarodzeniowego. Yorkshire Pudding jest tak uwielbiany oraz popularny, iż w Wielkiej Brytanii obchodzi się nawet jego uroczysty dzień. Ten angielski przysmak składa się tylko z kilku składników, które mogą nam przypominać o naleśnikowym cieście, a na dodatek nie jest trudny w przygotowaniu, dlatego też wypróbuj ten przepis już dziś i podaj Yorkshire Pudding zamiast naszych ziemniaków.
Przygotowanie ciasta
Do dużej miski wlej mleko oraz wbij jajka. Wymieszaj je ze sobą oraz dodaj szczyptę soli. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji, bez żadnych grudek. Możesz sobie pomóc mikserem.
Nagrzanie formy
Trikiem, jaki należy wykonać, by nasz Yorkshire Pudding się udał, jest nagrzanie formy. Weź formę do muffinek i do każdego wgłębienia nalej trochę dobrej jakości oleju – około połowy łyżeczki. Następnie nagrzej piekarnik do 220°C i włóż do niego formę na pięć minut. Po upływie tego czasu wyjmij ją ostrożnie, żeby się nie poparzyć, i odstaw. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.
Przekładanie ciasta
Do rozgrzanej formy nakładaj ciasto, mniej więcej do ¾ otworu. Następnie przełóż blachę jeszcze raz do piekarnika. Potrawa będzie gotowa za około 35 minut – poznasz to po brązowym kolorze. Pamiętaj, aby w czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek od piekarnika.
Serowanie
Yorkshire Pudding powinnaś serwować z warzywami, np. brokułami, marchewką z groszkiem oraz mięsem z sosem – to właśnie sos jest tutaj kluczowym dodatkiem. Enjoy your meal!