Jak wykonać doskonałe bezglutenowe muffinki kokosowe?

Opiekun artykułu: misssza
Advertising
Jak wykonać doskonałe bezglutenowe muffinki kokosowe?

Jak wykonać doskonałe bezglutenowe muffinki kokosowe?

Bezglutenowe potrawy, zwłaszcza desery, nie są wcale niedobre ani mało interesujące. Wręcz przeciwnie. Osoby, które zmagają się z tą nieprzyjemną alergią, mogą z powodzeniem znaleźć zastępstwo za zwykłe desery. Wystarczy odrobina czasu i dobre składniki, a także przepis, który podajemy poniżej.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przed przystąpieniem do wypiekania muffinek kokosowych konieczne jest zebranie następujących produktów spożywczych:
    * 240 ml mleka kokosowego,
    * 110 ml oleju kokosowego,
    * 180 g mąki bezglutenowej,
    * 70 g kaszy jaglanej,
    * 60 g mąki jaglanej,
    * 50 g wiórków kokosowych,
    * 2 jajek,
    * 6 łyżek cukru trzcinowego,
    * 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * soli.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Papilotki rozłożyć na blasze do pieczenia. Olej kokosowy delikatnie rozpuścić w mikrofalówce, ponieważ jest on zazwyczaj w formie stałej.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do miski przełożyć jajka, cukier oraz mleko. Mieszać mikserem, aż składniki połączą się ze sobą. Dodać mąkę bezglutenową, nadal mieszając. Następnie zrobić krótką przerwę i w młynku do mielenia zemleć kaszę jaglaną na mąkę. Również dodać ją do miski, mieszając wraz zresztą składników. Wsypać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Napełnić przygotowaną masą papilotki papierowe, uzupełniając je do 3/4 ich wysokości. Posypać mocno wiórkami kokosowymi i wsunąć blachę do piekarnika. Piec przez 20 – 25 minut, po czym wystudzić.Można od razu podawać bez dodatków albo przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 dni.