Przepis na bezglutenowe pączki

Opiekun artykułu: kacperinio
Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na bezglutenowe pączki

Przepis na bezglutenowe pączki

W obecnych czasach wiele osób cierpi na uczulenie na gluten. Jest on częstym dodatkiem do wypieków różnego rodzaju, więc skutecznie utrudnia jedzenie. Nie jest jednak powodem, dla którego trzeba unikać pączków w tłusty czwartek. Można bowiem przygotować samodzielnie pączki bezglutenowe.

Advertising
Advertising
  • Przydatne składniki

    Przydatne składniki

    Do przygotowania pączków bezglutenowych potrzebne są odpowiednie składniki, które różnią się od tych, które są dostępne w osiedlowych sklepach. Można je znaleźć w supermarketach lub w sklepach ze zdrową żywnością. Aby uzyskać odpowiednie ciasto, trzeba przygotować:
    * 1,5 szklanki mąki jaglanej,
    * 1 szklankę mąki ryżowej,
    * 2 ziemniaki,
    * 80 g mąki ziemniaczanej,
    * 160 ml mleka sojowego lub wody,
    * 200 g białego sera,
    * 3 łyżki miodu,
    * 2 łyżeczki sody,
    * olej do smażenia.
    Warto kupować składniki w sprawdzonych sklepach, żeby mieć pewność, że są świeże oraz dobrej jakości. W przypadku awersji do mleka sojowego można z powodzeniem zamienić je na wodę. Pączki nie stracą na smaku ani na delikatności.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Ziemniaki należy ugotować, ostudzić, a następnie rozgnieść widelcem. Następnie dodać biały ser, mleko oraz miód. Można łączyć składniki łyżką, jednak wygodniej robić to przy pomocy blendera lub miksera, dzięki czemu szybciej i łatwiej uzyskuje się jednolitą konsystencję przypominającą serek homogenizowany.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Po połączeniu mokrych składników, w osobnej misce łączy się składniki suche: wszystkie rodzaje mąki oraz sodę. Następnie, po wymieszaniu, dodaje się je do miski z masą. Najlepiej robić to po trochu, cały czas mieszając blenderem, aż do połączenia się składników. Gdy stanowią już gładką masę, należy przykryć miskę i odstawić na 10 minut.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    W rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzać olej, a następnie wilgotnymi dłońmi formować kulki z ciasta. Można pomóc sobie łyżeczką. Pączki kłaść na rozgrzanym oleju i pozostawić na nim do czasu, aż zarumienią się z każdej strony. Po usmażeniu warto pozostawić je na papierowym ręczniku do odsączenia, a następnie podawać. Można polać lukrem. Bardzo dobrze smakują podane zarówno na ciepło, jak i już całkiem ostudzone.