Przepis na bezglutenową babkę z ziemniaków
Przepis na bezglutenową babkę z ziemniaków
Coraz więcej osób cierpi z powodu nietolerancji glutenu, zawartego przede wszystkim w mące pszennej. Nie jest to jednak powód, żeby nie jadać smacznych wypieków i nie móc w czasie Wielkanocy cieszyć się słodkim smakiem. Trzeba jedynie znaleźć przepis, który nie spowoduje problemów. Oto i on!
Przydatne składniki
Sukces babki ziemniaczanej, jak i każdego innego ciasta, to składniki. Dobre i świeże sprawią, że ciasto będzie wyśmienite. Do przygotowania babki niezbędne są:
* 2 szklanki mąki ryżowej,
* 2 łyżeczki imbiru mielonego,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 2 duże jajka,
* 2 łyżki syropu klonowego,
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 1 i 1/4 szklanki cukru,
* 1/3 szklanki brązowego cukru,
* 140 g masła,
* 2 słodkie ziemniaki (bataty),
* 6 łyżek cukru pudru,
* szczypta soli.Etap pierwszy
Do miski z wysokimi brzegami wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i zamieszać łyżką. Odstawić na bok. Piekarnik już na tym etapie włączyć i pozwolić mu się nagrzewać do 175 stopni Celsjusza.
Etap drugi
Słodkie ziemniaki upiec, a następnie pozbawić skórki i rozgnieść na miazgę tak, żeby całość przypominała gładkie piure. W osobnej misce lub w misce od robota kuchennego zmieszać ze sobą masło oraz wszystkie rodzaje cukru podane w przepisie. Ze wszystkich składników powinna wyjść gładka, puszysta masa. Gdy osiągnie taką konsystencję, można przełączyć mikser na mniejsze obroty i powoli, cały czas mieszając, dodawać ziemniaki oraz imbir.
Etap trzeci
Gdy masa oraz ziemniaki połączą się w całość, można dodawać sypkie składniki, cały czas mieszając na niewielkich obrotach. Otrzymane ciasto będzie gęste i należy od razu przelać je do posmarowanej masłem formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut.
Etap czwarty
Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostawić je do ostudzenia i w tym czasie przygotować lukier. Zmieszać syrop klonowy z cukrem pudrem aż do uzyskania gęstej konsystencji. Wylać na chłodne już ciasto i podawać. Smacznego!