Przepis na domowe batoniki musli
Przepis na domowe batoniki musli
Musli w połączeniu z mlekiem lub jogurtem oraz z dodatkiem owoców to śniadanie idealne. Z musli można również w kuchni eksperymentować, tworząc z niego pyszne przekąski. Taką właśnie przekąską są domowe batoniki musli, które możesz szybko i bezproblemowo przygotować w swoim domu. Zastąpią one kupne batony z dodatkiem cukru oraz niezdrowych tłuszczów i sprawdzą się doskonale jako deser po obiedzie, drugie śniadanie czy podwieczorek. Możesz włożyć je do dziecięcego pojemnika na kanapki, kiedy twoje pociechy wychodzą do szkoły lub do swojego lunch boxa, aby mieć co przegryźć w pracy.
Prażenie
Zarówno płatki owsiane, jak i orzechy, jeśli się na nie zdecydowałaś, należy uprażyć. Wysyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj płatki oraz orzechy. Możesz także uprażyć je przy pomocy patelni.
Miód
Pół szklanki miodu wlej do większego rondla i podgrzej go. Kiedy będzie już naprawdę ciepły, przerzuć do niego szybko bakalie oraz uprażone orzechy i płatki, a potem całość energicznie zmieszaj ze sobą, aż do całkowitego wymieszania składników.
Batoniki
Tak powstałą masę na batoniki przełóż do foremki wysmarowanej wcześniej masłem. Postaraj się tak wylewać masę, aby powierzchnia batoników była gładka. Jeśli trzeba, pomóż sobie łyżką. Masa powinna ostygnąć. Kiedy będzie już chłodna, przełóż ją na godzinę do lodówki, a potem pokrój na kawałki – tak, jak batoniki sklepowe. Smacznego!