Przepis na domowe batoniki musli

Opiekun artykułu: biskacz
Advertising
Przepis na domowe batoniki musli

Przepis na domowe batoniki musli

Musli w połączeniu z mlekiem lub jogurtem oraz z dodatkiem owoców to śniadanie idealne. Z musli można również w kuchni eksperymentować, tworząc z niego pyszne przekąski. Taką właśnie przekąską są domowe batoniki musli, które możesz szybko i bezproblemowo przygotować w swoim domu. Zastąpią one kupne batony z dodatkiem cukru oraz niezdrowych tłuszczów i sprawdzą się doskonale jako deser po obiedzie, drugie śniadanie czy podwieczorek. Możesz włożyć je do dziecięcego pojemnika na kanapki, kiedy twoje pociechy wychodzą do szkoły lub do swojego lunch boxa, aby mieć co przegryźć w pracy.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)

1 szklanka suszonych owoców oraz posiekanych orzechów (wrzuć te, które lubisz: migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki ziemne niesolone, rodzynki, daktyle, śliwki, żurawinę, morele)

pół szklanki miodu

1 łyżka masła

  • Prażenie

    Zarówno płatki owsiane, jak i orzechy, jeśli się na nie zdecydowałaś, należy uprażyć. Wysyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj płatki oraz orzechy. Możesz także uprażyć je przy pomocy patelni.

  • Miód

    Miód

    Pół szklanki miodu wlej do większego rondla i podgrzej go. Kiedy będzie już naprawdę ciepły, przerzuć do niego szybko bakalie oraz uprażone orzechy i płatki, a potem całość energicznie zmieszaj ze sobą, aż do całkowitego wymieszania składników.

  • Batoniki

    Batoniki

    Tak powstałą masę na batoniki przełóż do foremki wysmarowanej wcześniej masłem. Postaraj się tak wylewać masę, aby powierzchnia batoników była gładka. Jeśli trzeba, pomóż sobie łyżką. Masa powinna ostygnąć. Kiedy będzie już chłodna, przełóż ją na godzinę do lodówki, a potem pokrój na kawałki – tak, jak batoniki sklepowe. Smacznego!