Jak przygotować energetyczne batoniki z orzechami włoskimi?
Jak przygotować energetyczne batoniki z orzechami włoskimi?
Batoniki energetyczne są bardzo przydatną przekąską, którą warto mieć pod ręką w wielu sytuacjach. Przydają się na drugie śniadanie, w czasie wycieczki, podczas uprawiania sportu oraz dla wszystkich, którzy są na diecie. Są niskokaloryczne i smaczne, więc mogą zastąpić słodki podwieczorek, który miałby więcej kalorii. Ze względu na to, że kupne batoniki mogą mieć niepotrzebne dodatki i konserwanty, lepiej przygotować je samodzielnie.
Potrzebne składniki
Do wykonania batoników potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, zdrowe i smaczne. Należą do nich:
* 1,5 szklanki płatków owsianych,
* 1 szklanka migdałów,
* 1 szklanka wiórków kokosowych,
* 1 szklanka otrębów żytnich,
* 1 szklanka siemienia lnianego,
* 1 szklanka orzechów włoskich,
* 1 szklanka suszonej żurawiny,
* 1 szklanka ziaren słonecznika,
* 1/2 szklanki rodzynek,
* masło,
* oliwa z oliwek,
* miód.Krok pierwszy
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na blaszkę płatki owsiane, otręby żytnie, ziemię lniane, rodzynki, ziarna słonecznika. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze części, podobnie jak migdały – chyba że zakupi się migdały w płatkach, wówczas nie trzeba dzielić ich na fragmenty. Dodać orzechy do reszty składników. Podobnie postąpić z żurawiną, choć również ją można w razie potrzeby pokroić na pół.
Krok drugi
Do rondla włożyć masło oraz wlać oliwę z oliwek. Proporcje składników powinny wynieść 3:1, w takiej ilości, aby można było swobodnie zatopić w masie orzechową miksturę. Zacząć roztapiać masło na małym ogniu. W czasie jego topnienia i łączenia się z oliwą dodać 1/2 szklanki miodu. Wszystko dokładnie połączyć w jednolitą całość.
Krok trzeci
Gotową masę maślaną wylać na blachę. Dokładnie rozprowadzić ją po ziarnach i płatkach owsianych, tak żeby wszystkie były mokre. Następnie mokrymi rękami docisnąć dobrze wszystkie składniki do blachy, zwłaszcza w rogach.Wsunąć je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Wyjąć z piekarnika, kiedy musli stanie się brązowe. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić ostrym nożem na prostokąty albo kwadraty.