Jakie zmiany w diecie powinna uwzględnić kobieta po 40?

Opiekun artykułu: lazeka
Advertising
Jakie zmiany w diecie powinna uwzględnić kobieta po 40?

Jakie zmiany w diecie powinna uwzględnić kobieta po 40?

Wiek 40 lat jest dla kobiety czasowym wyznacznikiem nowego stylu życia. Dotychczasowe nawyki żywieniowe, praca, brak odpowiedniej ilości wypoczynku i ruchu kumulujące się z okresem, w którym kobiecy metabolizm znacząco zwalnia, mogą doprowadzić do wielu zagrożeń zdrowotnych. Toteż jest to moment najodpowiedniejszy, by zacząć o siebie szczególnie dbać. Dieta kobiet po 40 nie może wyglądać bowiem, jak dieta 20-latki. Dla niej jest dobre co innego. Spójrzmy zatem, co?

Advertising
Advertising
  • Dla zdrowia

    Każda kobieta po 40 roku życia powinna wyeliminować ze swojej diety tłuszcze zwierzęce. W prosty sposób można je zastąpić tłuszczami roślinnymi. Dzięki temu zabiegowi unika się tzw. złego cholesterolu, który jak wiadomo, jest groźny dla układu krwionośnego i serca. Konieczne staje się również w trosce o układ kostny dostarczanie organizmowi wapnia, witaminy D i magnezu.

  • Dla zdrowego wyglądu skóry

    Dla zdrowego wyglądu skóry

    Skóra kobiet po 40 roku życia niestety staje się już mniej elastyczna i często przesuszona. Aby nie dopuścić do gorszego jej stanu, przede wszystkim należy wypijać więcej niż 2 litry wody, a oprócz odpowiednich kosmetyków dbać o dietę. Zaleca się więc jedzenie produktów bogatych w witaminy A i E. Zielone warzywa, ryby, orzechy, oliwa z oliwek są zatem jak najbardziej wskazane.

  • Antyoksydanty i flawonoidy

    Antyoksydanty i flawonoidy

    Organizm kobiety po 40 znacznie trudniej regeneruje się sam. Wiele zagrożeń czyhających na niego należy zatem z impetem i przebiegłością eliminować. Groźne wolne rodniki uszkadzające komórki można zwalczać przy pomocy flawonoidów i antyoksydantów. Gdzie znajdziemy owe flawonoidy? Głównie w warzywach i owocach, szczególnie cytrusowych. W jakiej żywności znajdziemy antyoksydanty? Najwięcej ich znajduje się w zielonej herbacie, jabłkach, jagodach, cebuli, sałacie, brokułach, czerwonym winie i czekoladzie. Na uwagę zasługują również witaminy C i wcześniej wspomniana E, które również są antyoksydantami. Witaminę C znajdziemy w warzywach i owocach, witaminę E w zbożu, olejach i orzechach.

  • Czego powinna unikać w swojej diecie kobieta po 40?

    Aby czuć się zdrowo, młodziej i mieć energię, kobieta po 40 musi zrezygnować z jedzenia pewnych produktów. Z pewnością zaliczymy do nich słodycze, cukier, sól, mocno przetworzone produkty, smażone potrawy, kawę oraz mocną herbatę.

  • Wysiłek fizyczny

    W każdym wieku człowieka wskazany jest ruch. Dla kobiety w okresie, w którym pojawia się menopauza, szczególnie. Dzięki niemu organizm jest lepiej dotleniony, przez co jego praca staje się wydajniejsza. Każdy nadprogramowy kilogram dzięki zmianom w diecie i ćwiczeniom fizycznym w trosce o zdrowie powinien przez dojrzałe kobiety zostać zredukowany.