Zdrowe odżywianie (224)

  • Jak rozpocząć dietę jajeczną?

    Dieta jajeczna, czyli dieta oparta przede wszystkim na białku, jest bardzo popularna. Pozwala na szybkie zrzucenie nadprogramowych kilogramów, bez przesadnego głodzenia się i katowania liczeniem kalorii. Stosują ją zarówno osoby z nadwagą, jak również osoby zajmujące się budowaniem masy mięśniowej, ponieważ białko odpowiada za rozwój mięśni i zastępowanie tkanki tłuszczowej mięśniami. Żeby poprawnie rozpocząć i wytrwać w diecie, dobrze jest mieć wsparcie w postaci kilku przydatnych rad. Czytaj więcej »

    moniaaa

  • Podstawowe zasady czytania etykiet spożywczych

    Łatwo zauważyć, że na produktach spożywczych znajdują się liczne informacje dotyczące zawartości paczki. Według zasad panujących na rynku europejskim etykiety powinny uwzględniać, z czego składa się dany produkt, jakie elementy zawiera, jaką ma wartość energetyczną, kaloryczną, datę przydatności do spożycia. Zazwyczaj patrzy się na opisy pod tym kątem, jednak czy to wystarczy? Okazuje się, że niekoniecznie i żeby wybrać naprawdę wartościowy produkt do postawienia na stole, trzeba nauczyć się czytać etykiety. Czytaj więcej »

    annwil

  • Dobre przepisy dla osoby na diecie proteinowej

    Dieta proteinowa jest w dalszym ciągu jedną z popularniejszych diet wybieranych na utratę zbędnych kilogramów. Jest ona chwalona ze względu na możliwość dość szybkiej utraty zbędnych kilogramów przy jednoczesnym przyroście masy mięśniowej. Ten drugi efekt niekoniecznie podoba się kobietom, jednak mężczyźni doceniają ten fakt, dlatego często korzystają z takiego sposobu na odchudzanie. Nie jest on bynajmniej monotonny, ponieważ posiłki mogą być bardzo różnorodne. Oto kilka z nich. Czytaj więcej »

    damianp

  • Jak poprawnie wykonać detoks owocowy?

    Detoks jest dla organizmu czymś w rodzaju przeglądu i naprawy. Pozwala na usunięcie zbędnych, szkodliwych substancji, które w nim zalegają, oraz odświeżenie. Przygotowuje organizm do diety odchudzającej oraz usprawnia pracę jelit. Decydując się na wykonanie detoksu, dobrze jest wybrać taki, który nie przyniesie dużych szkód i nie będzie przesadnie męczący. Trzeba też przy tym pamiętać, że detoks nie jest dietą. Z tej przyczyny nie może być stosowany dłużej niż tydzień, w przeciwnym razie może zaszkodzić. Czytaj więcej »

    olkakomorowska

  • Jak upiec smaczny chleb bezglutenowy?

    Obecnie spora grupa osób uczulona jest na gluten, znajdujący się przede wszystkim w mące pszennej. Dla tych, którzy nie mają tego problemu, pieczenie chleba bez niej wydaje się wręcz niemożliwe. Okazuje się jednak, że nie jest to problem i chleb bez glutenu można z powodzeniem wypiekać nawet we własnej kuchni. Czytaj więcej »

    checkler

  • Skuteczna dieta odchudzająca dla mężczyzn

    Wydaje się, że mężczyźni łatwiej tracą kilogramy. Oczywiście wiele zależy od naturalnych predyspozycji organizmu, jednak żeby dieta była naprawdę skuteczna, trzeba wiedzieć dokładnie, jak się odchudzać. Tak jak kobiety, mężczyźni również powinni trzymać się pewnych zasad, aby osiągnąć oczekiwane rezultaty, czyli płaski brzuch oraz widoczny zarys mięśni. Czytaj więcej »

    emopunk

  • Oznaczenia na produktach żywnościowych – konserwanty

    To, co jest napisane na etykietach produktów żywnościowych, jest bardzo ważne. Często bowiem zawierają one różne substancje chemiczne, nieraz nieobojętne dla zdrowia, a nawet szkodliwe, zwłaszcza w większych ilościach. Tymczasem nie zawsze informacje o tym do nas docierają, a to dlatego, że zamiast długich nieraz i skomplikowanych nazw związków chemicznych używa się standardowych oznaczeń, składających się z litery „E” oraz pewnej liczby. Cóż owe tajemnicze „E” oznaczają, czy są groźne, czy obojętne, na ogół przeciętny człowiek nie wie. Dlatego warto te symbole rozszyfrować. W tym artykule omówimy niektóre konserwanty. Czytaj więcej »

    glowinski

  • Oznaczenia na produktach żywnościowych – przeciwutleniacze

    To, co jest napisane na etykietach produktów żywnościowych, jest bardzo ważne. Często bowiem zawierają one różne substancje chemiczne, nieraz nieobojętne dla zdrowia, a nawet szkodliwe, zwłaszcza w większych ilościach. Tymczasem nie zawsze informacje o tym do nas docierają, a to dlatego, że zamiast długich nieraz i skomplikowanych nazw związków chemicznych używa się standardowych oznaczeń, składających się z litery „E” oraz pewnej liczby. Cóż owe tajemnicze „E” oznaczają, czy są groźne, czy obojętne, na ogół przeciętny człowiek nie wie. Dlatego warto te symbole rozszyfrować. W tym artykule omówimy niektóre przeciwutleniacze. Czytaj więcej »

    damian

  • Jak zachować wartości odżywcze potraw w czasie gotowania?

    Posiłek smaczny i estetycznie podany to jeszcze nie wszystko. Trzeba także zadbać o to, by użyte produkty były jak najlepszej jakości, a także – co jest bardzo istotne – by w trakcie obróbki kulinarnej nie straciły na wartości. Jest to szczególnie ważne podczas gotowania warzyw – jeśli robimy to nieumiejętnie, tracimy wiele cennych witamin. Najczęściej wylewamy je wraz z wodą, w której przygotowywaliśmy warzywa. Dlatego warto zainwestować w nowoczesny sprzęt kuchenny, na przykład do gotowania na parze. Jak gotować zdrowo, by produkty nie traciły wartości odżywczych, dowiesz się z tego artykułu. Czytaj więcej »

    laurence

  • Jaka dieta jest właściwa przy treningu siłowym?

    Trening zdrowotny to nie tylko ćwiczenia wytrzymałościowe (jazda na rowerze, pływanie, bieganie), ale także oporowe, będące podstawą treningu siłowego. Są one konieczne dla zachowania zdrowia i sprawności fizycznej. Umożliwiają zwiększenie masy mięśniowej i poprawę sylwetki. Dzięki takim ćwiczeniom stajemy się silniejsi. Trening siłowy zapobiega skutkom starzenia się i wpływa pozytywnie na naszą witalność. Aby jednak był skuteczny, należy odpowiednio się odżywiać. Warunkiem powodzenia jest bowiem zarówno odpowiednio dawkowany odpoczynek, jak i właściwa dieta. Czytaj więcej »

    ikcesok

  • Oznaczenia na produktach żywnościowych – barwniki

    To, co jest napisane na etykietach produktów żywnościowych, jest bardzo ważne. Często bowiem zawierają one różne substancje chemiczne, nieraz nieobojętne dla zdrowia, a nawet szkodliwe, zwłaszcza w większych ilościach. Tymczasem nie zawsze informacje o tym do nas docierają, a to dlatego, że zamiast długich nieraz i skomplikowanych nazw związków chemicznych używa się standardowych oznaczeń, składających się z litery „E” oraz pewnej liczby. Cóż owe tajemnicze „E” oznaczają, czy są groźne, czy obojętne, na ogół przeciętny człowiek nie wie. Dlatego warto te symbole rozszyfrować. W tym artykule omówimy niektóre barwniki. Czytaj więcej »

    mieszek

Popularne tagi
  • serotonina
  • ciepła zupa
  • laktoza
  • echinacea
  • profilaktyka chorób krążenia
  • tłuszcz arachidowy
  • szafka
  • utrata kilogramów
  • jajka a poziom cholesterolu
  • goździki
  • awokado
  • nadciśnienie
  • kosmetyki ananasowe
  • właściwości zielonego groszku
  • choroby
  • wartości odżywcze czekolady
  • jak skutecznie schudnąć
  • skład serków topionych
  • lecznicze właściwości miodu
  • zasady czytania etykiet spożywczych
  • kręgosłup
  • odporność organizmu
  • danie
  • pomidory
  • kwasy nienasycone