Podstawowe zasady czytania etykiet spożywczych

Opiekun artykułu: annwil
Advertising
Podstawowe zasady czytania etykiet spożywczych

Podstawowe zasady czytania etykiet spożywczych

Łatwo zauważyć, że na produktach spożywczych znajdują się liczne informacje dotyczące zawartości paczki. Według zasad panujących na rynku europejskim etykiety powinny uwzględniać, z czego składa się dany produkt, jakie elementy zawiera, jaką ma wartość energetyczną, kaloryczną, datę przydatności do spożycia. Zazwyczaj patrzy się na opisy pod tym kątem, jednak czy to wystarczy? Okazuje się, że niekoniecznie i żeby wybrać naprawdę wartościowy produkt do postawienia na stole, trzeba nauczyć się czytać etykiety.

Advertising
Advertising
  • Składniki odżywcze, nie konserwanty

    Składniki odżywcze, nie konserwanty

    Produkty zbożowe i ze zbożem – pieczywo, płatki owsiane – są najczęściej poszukiwane w sklepach, ponieważ stanowią podstawę zdrowej diety. Zazwyczaj szuka się paczek oznaczonych jako „pełne ziarno”, uznając, że to gwarantuje wysoką jakość, ale czy na pewno? Pod taką nazwą może kryć się ogólna zawartość składników, więc lepiej wczytać się w etykietkę i opis składu produktu, pomimo zachęcających zapewnień producenta. Jeżeli okaże się, że np. płatki owsiane w połowie opisu zawartości mają konserwanty, nie warto ich kupować. W końcu to produkt, który powinien być wolny od takich dodatków lub powinien mieć ich znikomą ilość.

  • Mały druczek

    Mały druczek

    Poza najbardziej wyraźnymi opisami na opakowaniu trzeba zwracać uwagę na to, co jest napisane niewielkim druczkiem. Nie są to błahe informacje, często wręcz przeciwnie, informacje istotne dla wartości produktu spożywczego. Niewielkim drukiem bywa napisana zawartość składników. Na górze listy powinny znajdować się te, których jest najwięcej, a na dole te, których jest zdecydowanie mniej. Przeczytanie listy pozwala na sprawdzenie, czy produkt jest wartościowy i czy nie ma za dużo cukru albo soli. Przy tym dobrze jest pamiętać, że cukier to nie tylko zwykły, biały cukier, ale też cukier brązowy, fruktoza, syrop kukurydziany.

  • Kaloryczność produktu

    Kaloryczność produktu

    Ze względu na chęć dbania o linię wiele osób patrzy przede wszystkim na informację o kaloryczności produktu, która jest wyraźnie podana na opakowaniu. Jednak spojrzenie na kaloryczność nie jest równoznaczne z poprawnym odczytaniem prawdziwej ilości kalorii w produkcie. Zazwyczaj podana jest ilość na 100 g produktu, a samego produktu jest więcej w opakowaniu lub pudełku. Uświadomienie sobie tego i przeliczenie pozwoli na uświadomienie sobie, ile kalorii jest spożywane.

  • Sok w soku

    Sok w soku

    Od soków oczekuje się, aby były sokiem w pełni owocowym. W związku z tym na opakowaniu należy szukać napisu „sok”. Jeśli na wybranym kartonie albo butelce znajduje się napis „napój owocowy”, to znak, że zawartość nie ma nic wspólnego z sokiem i opiera się głównie na cukrze i konserwantach.

  • Produkty light

    Popularność produktów light albo „0% tłuszczu” wzrosła w ostatnich latach ze względu na chęć dbania o linię, jednak patrzenie tylko na taki napis na opakowaniu jest zwodniczy. Produkty tak oznaczone i tak zawierają tłuszcz, wystarczy wczytać się w etykietkę – mogą go co najwyżej zawierać nieco mniej niż inne.

Popularne tagi
  • serotonina
  • ciepła zupa
  • laktoza
  • echinacea
  • profilaktyka chorób krążenia
  • tłuszcz arachidowy
  • szafka
  • utrata kilogramów
  • jajka a poziom cholesterolu
  • goździki
  • awokado
  • kosmetyki ananasowe
  • nadciśnienie
  • właściwości zielonego groszku
  • choroby