Jak przygotować dietetyczną zupę Dukana?

Opiekun artykułu: snowbunny
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak przygotować dietetyczną zupę Dukana?

Jak przygotować dietetyczną zupę Dukana?

Chociaż dieta Dukana wzbudza liczne kontrowersje i lekarze uważają, że nie jest całkowicie korzystna dla organizmu, nie da się ukryć, że zawiera interesujące przepisy. Są to przepisy na potrawy sycące, a jednocześnie dietetyczne. Jednym z takich jest zupa dyniowa, którą można przygotowywać, póki trwa sezon na dynie. Będzie to miła odmiana od jadanych w ciągu roku zup warzywnych, rosołów i pomidorowych.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Jeśli nie jesteś na diecie Dukana, możesz dodać do zupy pokruszone herbatniki albo zacierki.

  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Przygotowywanie zupy dyniowej Dukana należy rozpocząć od przygotowania świeżych składników. Wśród nich powinny znaleźć się:

    * 0,5 kg dyni,

    * 1,5 l mleka,

    * 0,5 l wody,

    * 1 łyżeczka masła,

    * 1/2 łyżeczki pieprzu,

    * 1/2 łyżeczki soli.

    Jeśli nie jest się na diecie Dukana, podczas przyrządzania zupy można dodać 1 łyżeczkę cukru, aby dodatkowo poprawić smak.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Dynię umyć, a następnie przekroić i łyżeczką wydrążyć tę część miąższu, która zawiera pestki. Samych pestek można nie wyrzucać, po wysuszeniu nadają się do jedzenia jako przekąska lub dodatek do domowego chleba albo muffinek.Po pozbyciu się pestek pokroić dynię na mniejsze części i odciąć skórkę, aby mieć jedynie sam miąższ.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Obraną ze skórki dynię pokroić na jeszcze mniejsze kawałki – w kostkę – i wrzucić do garnka. Zalać wodą i postawić całość na piecu, rozpoczynając gotowanie na średnim ogniu. W czasie gotowania dynia zmięknie, zacznie rozpadać się, tworząc wraz z wodą pomarańczową masę.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po ugotowaniu dyni przełożyć całą masę na sitko, ułożone nad garnkiem, i przetrzeć masę przy pomocy łyżki. Dzięki temu będzie ona delikatniejsza, a duże kawałki dyni pozostaną na sitku. Do uzyskanego przecieru dyniowego wlać mleko, dodać masło i ewentualnie cukier oraz pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać, po czym postawić całość na piecu. Gotować jeszcze 3 minut, a następnie przelewać do misek i podawać.