Jak przyrządzić cebulowy sos Dukana?

Opiekun artykułu: rahim
Advertising
Jak przyrządzić cebulowy sos Dukana?

Jak przyrządzić cebulowy sos Dukana?

Dieta Dukana obfituje w ciekawe pomysły kulinarne. Dotyczy to nie tylko dużych potraw, lecz również dodatków do nich, w tym sosów. Urozmaicają one wiele posiłków, doskonale sprawdzają się z ziemniakami, dietetycznymi kluskami lub plackami. Ich dodatkową zaletą jest łatwość wykonania, a także możliwość poprawy odporności, jak przy sosie cebulowym.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby zrobić sos cebulowy, zdrowy i nieco pikantny, niezbędne jest przygotowanie następujących składników:
    * 200 ml wody,
    * 1 cebula,
    * 1/2 kostki warzywnej,
    * 1/2 łyżeczki musztardy pikantnej,
    * 1 łyżka skrobi,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cebulę obrać z łupinki. Posiekać w drobną kostkę. Jeżeli jest się wybitnym wielbicielem cebuli, można posiekać 2 cebule, ale lepiej nie więcej. Wtedy z sosu zrobi się gęsta masa, a nie płynna polewa.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wodę przelać do garnka. Zacząć gotować, a gdy zacznie wrzeć, wrzucić cebulę. Dodać przyprawy, kostkę oraz musztardę. Zamieszać całość i zmniejszyć gaz pod garnkiem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Mąkę ziemniaczaną (skrobię) rozmieszać w szklance z 1 – 2 łyżkami zimnej wody. Wymieszać dobrze, aby nie było grudek, po czym dolać do gotującego się sosu. Mąka zagęści i lekko zabieli dodatek. Wymieszać dokładnie. Gotować jeszcze przez 2 – 3 minuty, po czym zdjąć garnek z gazu.Ciepłym sosem można od razu polewać wybraną potrawę albo jadać go z pełnoziarnistym pieczywem w dozwolonych przez dietę ilościach.