Jak przyrządzić cebulowy sos Dukana?
Jak przyrządzić cebulowy sos Dukana?
Dieta Dukana obfituje w ciekawe pomysły kulinarne. Dotyczy to nie tylko dużych potraw, lecz również dodatków do nich, w tym sosów. Urozmaicają one wiele posiłków, doskonale sprawdzają się z ziemniakami, dietetycznymi kluskami lub plackami. Ich dodatkową zaletą jest łatwość wykonania, a także możliwość poprawy odporności, jak przy sosie cebulowym.
Jakich składników potrzeba?
Żeby zrobić sos cebulowy, zdrowy i nieco pikantny, niezbędne jest przygotowanie następujących składników:
* 200 ml wody,
* 1 cebula,
* 1/2 kostki warzywnej,
* 1/2 łyżeczki musztardy pikantnej,
* 1 łyżka skrobi,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Cebulę obrać z łupinki. Posiekać w drobną kostkę. Jeżeli jest się wybitnym wielbicielem cebuli, można posiekać 2 cebule, ale lepiej nie więcej. Wtedy z sosu zrobi się gęsta masa, a nie płynna polewa.
Krok drugi
Wodę przelać do garnka. Zacząć gotować, a gdy zacznie wrzeć, wrzucić cebulę. Dodać przyprawy, kostkę oraz musztardę. Zamieszać całość i zmniejszyć gaz pod garnkiem.
Krok trzeci
Mąkę ziemniaczaną (skrobię) rozmieszać w szklance z 1 – 2 łyżkami zimnej wody. Wymieszać dobrze, aby nie było grudek, po czym dolać do gotującego się sosu. Mąka zagęści i lekko zabieli dodatek. Wymieszać dokładnie. Gotować jeszcze przez 2 – 3 minuty, po czym zdjąć garnek z gazu.Ciepłym sosem można od razu polewać wybraną potrawę albo jadać go z pełnoziarnistym pieczywem w dozwolonych przez dietę ilościach.