Koktajl kawowy według Dukana

Opiekun artykułu: kurpiol
Advertising
Koktajl kawowy według Dukana

Koktajl kawowy według Dukana

Dieta Dukana nieodmiennie cieszy się popularnością, chociaż nie wszyscy dietetycy patrzą na nią przychylnie. Jednak przepisy są ciekawe, lubiane i z chęcią przygotowywane, zwłaszcza że poza całymi daniami, można wśród nich znaleźć również przepisy na dobre desery oraz koktajle. Jednym z lepszych jest koktajl kawowy, który ma wielu wielbicieli.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne

    Jakie składniki są potrzebne

    Przygotowanie smacznego koktajlu nie jest trudne i nie wymaga wielu składników, dlatego z powodzeniem można go pijać zarówno rano, do śniadania, jak również po południu lub na kolację. Do wykonania koktajlu potrzebne są:
    * 150 g serka homogenizowanego, waniliowego,
    * 5 pastylek słodzika,
    * 1 szklanka mleka,
    * 1 łyżeczka kakao,
    * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
    Zamiast serka homogenizowanego można również użyć jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego.

  • Krok pierwszy

    Serek homogenizowany należy włożyć do zamrażalnika na 30 – 60 minut. Powinien być zmrożony, jednak nie może być twardy jak kamień, ponieważ to utrudni kolejne działania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zmrożony serek pociąć na kawałki albo przy pomocy łyżki przełożyć go do dużego słoika. Do serka dodać zimne mleko.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do nabiału dodać słodzik oraz łyżkę kakao. Powinno być gorzkie oraz dobrej jakości, dzięki czemu koktajl będzie miał lepszy smak. Dosypać kawę. Jeżeli koktajl ma być bardziej kawowy można dodać 2 łyżeczki, zamiast tylko jednej. Ze słodzików można zrezygnować, lecz wtedy napój nie będzie słodki.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować blenderem, żeby stworzyły jedną, gładką masę o konsystencji koktajlu. Ze względu na zmrożenie serka, nieco gęstszego i przypominającego shake'a. Gotowy koktajl przelać do wysokiej szklanki, dodać słomkę. Dla urozmaicenia można posypać wierzch napoju szczyptą cynamonu.