Jak przyrządzić pastę z makreli według Dukana?

Opiekun artykułu: piotrstrzecki
Advertising
Jak przyrządzić pastę z makreli według Dukana?

Jak przyrządzić pastę z makreli według Dukana?

Ryba to jeden z najzdrowszych produktów, jakie mogą trafić na talerze. Na śniadanie, na obiad, na kolację, warto jeść rybę. W diecie Dukana również. Szczególnie cenne składniki posiada makrela, która zawiera dużo kwasów omega-3, wspierających zarówno odchudzanie, jak i zachowanie w zdrowiu układu krwionośnego. Wraz z odpowiednimi dodatkami może stworzyć smaczną pastę na kanapki.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Zanim przystąpi się do tworzenia pasty z makreli, niezbędne jest przygotowanie następujących produktów spożywczych:
    * 1 wędzona makrela,
    * 1 cebula,
    * 2 jajka,
    * 2 ogórki kiszone,
    * musztarda,
    * jogurt naturalny,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Makrelę obrać ze skóry. Następnie palcami podzielić na kawałki, usuwając przy tym wszystkie ości. Gotowe kawałki przełożyć do miski. Oba jajka ugotować na twardo.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ogórki kiszone obrać ze skórki – lepiej smakują – i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinki i posiekać na małe kawałeczki. Oba warzywa dodać do makreli.Ostudzone jajka pozbawić skorupki i również pokroić na małe kawałeczki, dodać do reszty składników.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Dodać szczyptę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, musztardę i jogurt wedle uznania. Wymieszać wszystko widelcem, tworząc gładką pastę. Po jej przygotowaniu można schłodzić ją w lodówce przez 15 minut albo od razu nakładać na chleb pełnoziarnisty.