Pizza w diecie Dukana
Pizza w diecie Dukana
Dieta Dukana to nie tylko wyrzeczenia. To również zestawy przepisów na smaczne posiłki, które nie muszą być nudne. Mogą być jednocześnie smaczne i zdrowe, o czym świadczy przepis na pizzę, która można pozostawić w jadłospisie nawet gdy zakończy się odchudzanie.
Składniki na pizzę
Pizza z diety Dukana wymaga nieco innych składników niż tradycyjna pizza, jednak pomimo tego jest tak samo smaczna. Trzeba jedynie zaopatrzyć się wcześniej w:
* 2 łyżki otrębów owsianych,
* 1 łyżkę otrębów pszennych,
* 2 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu,
* 1/4 kostki drożdży,
* 1 jajko,
* szczyptę soli.
W przypadku chęci uczynienia z pizzy rodzinnego obiadu należy podwoić lub potroić składniki. Jednocześnie warto już na początku mieć zebrane elementy do dopełnienia pizzy, czyli:
* 10 dag pieczarek,
* 1/2 cebuli czerwonej (może być zwykła),
* 6 dag sera żółtego,
* 3 plasterki szynki wieprzowej, chudej,
* 1 łyżkę koncentratu pomidorowego,
* sól, pieprz, paprykę w proszku lub przyprawę do pizzy.Przygotowanie pizzy
Składniki na ciasto należy wrzucić do miski z wysokimi brzegami i dokładnie wymieszać. Można zrobić to ręką albo mikserem. Mikserem będzie szybciej i dokładniej, w masie nie będą znajdowały się żadne grudki. Przygotowaną masę wylać do okrągłej formy – może to być zwykła tortownica lub okrągła silikonowa forma. Należy włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
Przygotowanie dodatków
W czasie, gdy pizza się piecze, można przygotować dodatki. Pokrojone na kawałki pieczarki należy przysmażyć na patelni razem z cebulą oraz solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce, a szybkę pokroić w paski – dzięki temu będzie się je wygodniej nakładało. Następnie wyjęty z piekarnika spód pizzy posmarować koncentratem pomidorowym i posypać przyprawą do pizzy. Na tym układać pieczarki, ser, szynkę oraz inne składniki, wedle uznania oraz zasad diety Dukana.
Ostatni krok
Przygotowaną pizzę włożyć ponownie do piekarnika, tym razem na 15 minut, aż ser dobrze się rozpuści i przykryje całość. Po tym czasie można wyjąć danie z piekarnika i od razu podawać. Pizza najlepiej smakuje, kiedy jest ciepła i rozpływa się w ustach.