Eleganckie danie z grilla – łosoś z sosem tzatziki

Opiekun artykułu: ciezarek
Advertising
Eleganckie danie z grilla – łosoś z sosem tzatziki

Eleganckie danie z grilla – łosoś z sosem tzatziki

Od czasu do czasu każda gospodyni lub każdy gospodarz domu i mistrz grilla chce zabłysnąć przed gośćmi czymś wyjątkowym. Kurczak, kiełbasa, karkówka to potrawy, które każdy jadł już wiele razy. W związku z tym można podać coś zaskakującego i kojarzącego się z elegancją – łososia – a do tego bardzo aromatyczny sos tzatziki.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Aby wykonać dobrego łososia z grilla, trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie produkty spożywcze. Najważniejszy jest oczywiście łosoś, który powinien być bardzo świeży. Do przygotowania ryby niezbędne są:
    * 2 filety z łososia,
    * 1 łyżka oliwy,
    * sok z cytryny,
    * przyprawa do ryb, mielona,
    * pieprz mielony.
    Do wykonania sosu potrzebne są natomiast:
    * 150 g jogurtu greckiego,
    * 70 g sera feta,
    * 1 łyżka koperku,
    * 1/2 ogórka zielonego,
    * 1/2 ząbka czosnku,
    * sól.
    Jeżeli ma się więcej gości na obiedzie, wówczas ilość składników, zwłaszcza ryby, można podwoić lub potroić, w zależności od potrzeby.

  • Pierwszy krok

    Przygotowane filety z łososia dokładnie, ale delikatnie umyć, a następnie osuszyć. Można użyć do tego ręcznika papierowego.Kiedy ryby będą już suche, należy natrzeć je przyprawą do ryby, pieprzem oraz sokiem, najlepiej ze świeżo wyciśniętej cytryny. Na zakończenie wetrzeć w filety oliwę, po czym włożyć na 1 godzinę do lodówki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po upływie wymaganego czasu można przejść do grillowana mięsa. Jeżeli grillowanie będzie odbywać się na prawdziwym grillu, wówczas warto położyć łososia na tacce aluminiowej i w taki sposób przypiekać. Jeśli smażenie będzie odbywało się na patelni grillowej, wystarczy nasmarować ją odrobiną tłuszczu. Smażyć, aż mięso będzie zarumienione i dobrze upieczone w środku.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Ser feta zgnieść widelcem w misce. Ogórek umyć, obrać ze skórki, po czym zetrzeć na tarce o średnich oczkach prosto do miski z serem. Dodać do tego jogurt, zmiażdżony w prasce ząbek czosnku, sól oraz szczyptę ziół prowansalskich (opcjonalnie). Całość dokładnie wymieszać, tworząc sos. Można nim polać łososia lub podawać w osobnych miseczkach, żeby każdy gość mógł go użyć wedle uznania i smaku.