Jak przygotować roladki rybne Dukana?
Jak przygotować roladki rybne Dukana?
Dieta Dukana jest obecnie mocno krytykowana jako przesadnie wyniszczająca organizm. Nie trzeba korzystać z niej całej, jednak można wybrać niektóre przepisy, które są nie tylko dietetyczne, ale i smaczne. Mają szanse z powodzeniem urozmaicić codzienny jadłospis, jeżeli jadane do te pory potrawy już się znudziły. W diecie Dukana znaleźć można nawet ciekawe sposoby wykorzystania ryb.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby zrobić dobre roladki rybne na diecie Dukana, potrzebnych jest kilka świeżych i dobrej jakości elementów. Wśród nich muszą znaleźć się:
* śledź w zalewie,
* surimi,
* plastry wędzonego łososia,
* 2 łyżeczki serka homogenizowanego odtłuszczonego,
* pieprz,
* chili mielone.
Wybierając śledzia, trzeba pamiętać, że nie może to być śledź w zalewie olejowej.
Krok pierwszy
Plaster wędzonego łososia rozłożyć całkowicie płasko na desce kuchennej. Serek przełożyć do niewielkiej miseczki i doprawić przyprawami. Zamiast pieprzu oraz chili można dodać inne, jeżeli woli się nieco odmienny smak.
Krok drugi
Posmarować serkiem plaster łososia, tak żeby pokrywał niemal całą powierzchnię. Następnie na serku położyć paluszek krabowy – surimi.Śledzia wyjąć z zalewy i ułożyć płasko na blacie albo na drugiej desce do krojenia. Odkroić ze śledzia podłużny kawałek i położyć obok surimi.
Krok trzeci
Łososia zrolować, tworząc pachnącą roladkę z równie aromatyczną zawartością. Uzyskany rulon pokroić na jeszcze mniejsze części o szerokości 1,5 – 2 cm. Pokrojone kawałeczki przebić wykałaczką, żeby nie rozpadły się w czasie układania ich na talerzu. Wypełniony talerz włożyć do lodówki na 20 – 30 minut, aby roladki dobrze się schłodziły.Danie nadaje się dobrze na dietetyczną przekąskę, jak również na przekąskę w czasie podejmowania gości.