Jak przygotować roladki rybne Dukana?

Opiekun artykułu: kukiz
Wymagany czas: 25 min.
Advertising
Jak przygotować roladki rybne Dukana?

Jak przygotować roladki rybne Dukana?

Dieta Dukana jest obecnie mocno krytykowana jako przesadnie wyniszczająca organizm. Nie trzeba korzystać z niej całej, jednak można wybrać niektóre przepisy, które są nie tylko dietetyczne, ale i smaczne. Mają szanse z powodzeniem urozmaicić codzienny jadłospis, jeżeli jadane do te pory potrawy już się znudziły. W diecie Dukana znaleźć można nawet ciekawe sposoby wykorzystania ryb.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby zrobić dobre roladki rybne na diecie Dukana, potrzebnych jest kilka świeżych i dobrej jakości elementów. Wśród nich muszą znaleźć się:

    * śledź w zalewie,

    * surimi,

    * plastry wędzonego łososia,

    * 2 łyżeczki serka homogenizowanego odtłuszczonego,

    * pieprz,

    * chili mielone.

    Wybierając śledzia, trzeba pamiętać, że nie może to być śledź w zalewie olejowej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Plaster wędzonego łososia rozłożyć całkowicie płasko na desce kuchennej. Serek przełożyć do niewielkiej miseczki i doprawić przyprawami. Zamiast pieprzu oraz chili można dodać inne, jeżeli woli się nieco odmienny smak.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Posmarować serkiem plaster łososia, tak żeby pokrywał niemal całą powierzchnię. Następnie na serku położyć paluszek krabowy – surimi.Śledzia wyjąć z zalewy i ułożyć płasko na blacie albo na drugiej desce do krojenia. Odkroić ze śledzia podłużny kawałek i położyć obok surimi.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Łososia zrolować, tworząc pachnącą roladkę z równie aromatyczną zawartością. Uzyskany rulon pokroić na jeszcze mniejsze części o szerokości 1,5 – 2 cm. Pokrojone kawałeczki przebić wykałaczką, żeby nie rozpadły się w czasie układania ich na talerzu. Wypełniony talerz włożyć do lodówki na 20 – 30 minut, aby roladki dobrze się schłodziły.Danie nadaje się dobrze na dietetyczną przekąskę, jak również na przekąskę w czasie podejmowania gości.