Jak przygotować smaczny serek homogenizowany według Dukana?

Opiekun artykułu: nataliam
Advertising
Jak przygotować smaczny serek homogenizowany według Dukana?

Jak przygotować smaczny serek homogenizowany według Dukana?

Dieta Dukana budzi wiele kontrowersji wśród lekarzy, choć nie da się ukryć, że bywa często stosowana przez osoby, które chcą schudnąć. Jej zaletą jest fakt, że można znaleźć w niej liczne, ciekawe przepisy. Dzięki nim nie ma monotonii diety, nie ma się ochoty sięgać po niedostępne posiłki i jest się cały czas najedzonym. Jednym z przepisów, jakie oferuje dieta, jest receptura na serek homogenizowany.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Podstaw dobrego serka są świeże i dobrej jakości produkty spożywcze. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * ser biały odtłuszczony,
    * jogurt naturalny, gęsty,
    * sól,
    * zioła (ulubione),
    * pieprz,
    * orzechy.
    W przypadku dodatków można kierować się dowolnym, indywidualnym smakiem, jednak zawsze pamiętając, żeby były to produkty zgodne z dietą Dukana.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ser przełożyć z opakowania do pojemnika od blendera lub do wysokiej miski. Zmiksować dokładnie, żeby tworzył jednolitą masę, bez żadnych grudek. Można wykonać tę czynność widelcem, jednak mikserem będzie znacznie szybciej i uzyska się gładszą masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Nie przerywając mieszania lub miksowania, dodawać jogurt naturalny – po 1 łyżce – cały czas łącząc go z serem w gładką masę. Dla urozmaicenia smaku można dodać do serka 1 łyżkę mleka typu Light, lecz nie jest to konieczne.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Mieszać, aby konsystencja była jak najbardziej gładka i jednolita, przypominająca kupne serki homogenizowane. Po uzyskaniu takiego wyglądu przekąski można przejść do nadania jej smaku – dodając sól, pieprz, zioła. Jeżeli woli się serek na słodko, wówczas najlepiej wsypać 1 łyżeczkę kakao albo 1 łyżeczkę aromatu waniliowego lub cynamonowego.Serek zjadać na chlebie pełnoziarnistym albo sam, bez dodatków, jako śniadanie lub deser. Smacznego!