Przydatne właściwości miodu
Przydatne właściwości miodu
Dobroczynne działanie miodu znane jest od wieków. Nie wszyscy mają zwyczaj jadać go dużo, niektórzy zapominają całkiem o jego istnieniu, ze szkodą dla zdrowia, ponieważ nie tylko zawiera on cenne składniki, ale również wspomaga leczenie różnego rodzaju schorzeń. Jego dużą zaletą jest to, że można go dodawać niemal do wszystkiego – od napojów po desery i kanapki, jak również jeść samodzielnie, po łyżeczce dziennie, dla ogólnej poprawy zdrowia.
Bakteriobójczy miód
Zdarza się, że w organizmie człowieka żyją bakterie mogące wywołać choroby, z których nie zdaje on sobie sprawy. Dzięki spożywaniu miodu można wyeliminować wiele złych bakterii, które znajdują się w organizmie, co poprawia ogólny stan zdrowia. Substancją najbardziej bakteriobójczą w miodzie jest inhibina, odpowiedzialna za niszczenie szkodliwych elementów. Warto wiedzieć, iż jest na tyle mocna, że może wspomagać leczenie tak uciążliwych chorób jak zakażenie gronkowcem złocistym. Ze względu na tego rodzaju właściwości z miodu korzysta dermatologia, ponieważ wiele leków opiera się na miodzie. Zalecane jest także punktowe smarowanie skaz i pryszczy lub ran powstałych po nich, dzięki czemu są zarówno zabezpieczone, jak i dezynfekowane przez związki zawarte w miodzie. Dodatkową korzyścią jest przyśpieszenie gojenia się podrażnień.
Na uspokojenie
W dzisiejszym świecie, pełnym napięć i skłonności do depresji szuka się środków, które skutecznie uspokajają. Niekoniecznie muszą to być tabletki, które nie zawsze mają pozytywny wpływ na zdrowie. Można z powodzeniem wykorzystać miód, który posiada właściwości kojące oraz uspokajające. Stosowanie miodu w takim celu może być bardzo różnorodne – w herbacie, w wodzie lub codziennie o poranku jeszcze przed śniadaniem. Pomaga w przypadkach apatii oraz wyczerpania psychicznego. Ma również właściwości wspomagające zasypianie oraz spokojny sen. Wypijanie szklanki ciepłego mleka z miodem 30 minut przed zaśnięciem sprawia, że nie jest ono już tak kłopotliwe jak wcześniej.
Na układ krążenia
Osoby, które mają problemy z układem krążenia i wysokim cholesterolem, powinny zwrócić baczną uwagę właśnie na miód. Jest on pomocny w redukcji złego cholesterolu w organizmie, a dodatkowo zabezpiecza naczynia krwionośne. Dodatkowo w miodzie znajduje się sporo potasu, składnika niezbędnego do prawidłowego działania układu krwionośnego, a także acetylocholina, która wspomaga pracę mięśnia sercowego. Dzięki temu miód zmniejsza miażdżycę, a w wielu przypadkach również chroni przed nią. Obniża ciśnienie krwi i jest pomocny dla wszystkich, którzy są aktywni fizycznie, gdyż wzmacnia wytrzymałość.
Na przeziębienie
Picie wody z miodem na czczo każdego poranka poprawia jakość działania układu pokarmowego. Zdrowy brzuch to zdrowie ciało, jednak czasami zdarzają się liczne choroby i przeziębienia, zwłaszcza zimą. Miód jest jednym z naturalnych lekarstw, które są najczęściej polecane przez lekarzy jako wspomaganie leczenia farmakologicznego. Dobrze sprawdza się przede wszystkim przy chorobach gardła związanych z jego podrażnieniem i zalegającą flegmą. Ma działanie wykrztuśne, zmniejsza podrażnienia gardła – zwłaszcza miód płynny, jeszcze nie skrystalizowany – a dodatkowo dostarcza oczyszcza z bakterii. Można go dostarczać do gardła i ciała w herbacie, jednak warto pamiętać, żeby była ciepła, ale nie bardzo gorąca.