Jakie zalety mają brokuły?

Opiekun artykułu: arnirbk
Advertising
Jakie zalety mają brokuły?

Jakie zalety mają brokuły?

Chociaż cieszą się rosnącą popularnością i coraz więcej ich w sklepach, nie każdy przekonuje się do nich od razu. Mają specyficzny zapach podczas gotowania i smak, który nie u wszystkich budzi zachwyt. Jednak warto przekonać się do zjedzenia brokułów przynajmniej raz w tygodniu, w zupie lub w sałatce, ze względu na to, że mają one liczne właściwości odżywcze, z których może skorzystać całe ciało.

Advertising
Advertising
  • Dużo witamin

    Dużo witamin

    Jak przystało na zielone warzywo, brokuł zawiera w sobie bardzo dużo witamin, które z powodzeniem mogą zastąpić suplementy diety z apteki. Przede wszystkim znajduje się w nim na tyle duża dawna witaminy C, że uzupełnia ona dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w organizmie dorosłego człowieka. Poza nią w brokułach znajduje się przydatna dla oczu witamina A oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne do przeprowadzania wielu procesów umysłowych i wchłaniania się składników mineralnych.

  • Minerały

    Minerały

    Do prawidłowego działania całego ciała potrzeba wszystkiego po trochu, w tym trochę składników mineralnych, które można znaleźć w brokułach. Fosfor, jod, selen są przydatne do poprawnego działania tarczycy. Szczególnie niedobory jodu nie są przez nią tolerowane, więc warto dostarczać go odpowiednio dużo w dobrym pożywieniu. Jednak składnikiem mineralnym o największym znaczeniu, który znajduje się w brokule w dużej ilości, jest magnez. Dzięki obecności witaminy B w tym warzywie magnez jest dobrze wchłaniany i może wpływać dodatnio na poprawne myślenie, pamięć, koncentrację, a także na rozwój zakończeń nerwowych i działanie układu krążenia, zwłaszcza na pracę serca.

  • Na alergię

    Na alergię

    W brokułach znajduje się duża ilość składnika zwanego kaempferol. Jest to flawonoid o korzystnym działaniu dla ciała, ponieważ działa przeciwzapalnie. Z tego powodu może chronić przed alergią. Dodatkowo sprawia, że brokuły nie wywołują reakcji alergicznych, więc jeżeli ktoś cierpi z powodu uczuleń pokarmowych i jest narażony na to, że każde zjedzone warzywo będzie niebezpieczne, powinien spróbować brokułów. Jeśli zraża go nieprzyjemny zapach, i na to jest sposób. Wystarczy do wody z gotującym się brokułem dodać skórkę od chleba, która pochłonie nieprzyjemną woń. Wówczas łatwiej będzie i ugotować warzywo, i przekonać się do jego zjedzenia, dzięki czemu żaden alergik nie będzie cierpiał na braki wywołane niemożnością spożywania części warzyw.

  • Na dietę

    Na dietę

    Brokuły są niskokaloryczne, więc są idealnym warzywem do włączenia w codzienną dietę, zwłaszcza dla tych, którzy planują schudnąć lub chcą utrzymać odpowiednią wagę. Nie zawierają dużej ilości kalorii, są bogate w witaminy, poprawiają stan skóry, a dodatkowo mają dużą ilość błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Wspomagają go, polepszają przemianę materii i wydalanie. Dodatkowo zapobiegają anemii ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnego żelaza.

Popularne tagi
  • przybywanie na wadze
  • wybuch
  • ocet jabłkowy
  • dieta przeciwzapalna
  • właściwości grejpfrutów
  • rak
  • plastikowe pudełko
  • produkty mięsne
  • menstruacja
  • głód
  • skutki zakwaszenia organizmu
  • zamknięte pudełko
  • właściwości zielonej herbaty
  • pęcherz moczowy
  • kiełki z rzodkiewki