Czym zastąpić cukier w zdrowej diecie?
Czym zastąpić cukier w zdrowej diecie?
Według kuchni chińskiej słodki jest jednym z pięciu smaków potrzebnych do utrzymania organizmu w równowadze. Nadmiar cukru jest jednak zdecydowanie szkodliwy. Od cukru, nazywanego „białą śmiercią”, można się uzależnić. Spożywanie dużych ilości cukru prowadzi do otyłości i cukrzycy, podnosi poziom cholesterolu i ciśnienie krwi oraz niszczy zęby. Powoduje także problemy ze skupieniem uwagi i uczeniem się oraz pamięcią. Trudno jest zrezygnować z cukru ze względu na jego atrakcyjny smak. Jest jednak kilka produktów, które są słodkie, a nie mają szkodliwego wpływu na nasze zdrowie, jak cukier. Przedstawiamy je w naszym artykule.
Sztuczne słodziki – takie jak aspartam i sacharyna – są bardzo szkodliwe dla naszego organizmu i należy ich unikać. Ponieważ aspartam często wchodzi w skład produktów typu „light” i napojów, zawsze pamiętaj o sprawdzeniu, z czego zostały wyprodukowane.
Melasa
Melasa powstaje jako produkt uboczny podczas rafinacji cukru buraczanego lub trzcinowego. Zawiera witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Jest także źródłem żelaza, magnezu, potasu, wapnia, sodu, miedzi, fosforu, chromu i cynku. Po ten ciemnobrązowy, gęsty i słodki syrop, nazywany „czarnym złotem”, śmiało mogą sięgnąć osoby starsze i kobiety w ciąży. Ma korzystny wpływ na układ odpornościowy, trawienny i nerwowy. Dzięki zawartości chromu wspomaga trzustkę.
Miód
Cenne źródło witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C oraz K, żelazo, mangan, kobalt i magnez. Jedząc miód, dostarczasz organizmowi także wielu antyoksydantów. Miód ma właściwości antybakteryjne, zawiera także olejki eteryczne. zawarte w miodzie żelazo jest dobrze przyswajalne przez organizm. Miodem można słodzić herbatę czy desery.
Syrop klonowy
Produkuje się go z soku klonów rosnących w Kanadzie i na północy Stanów Zjednoczonych. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy, sole potasu, wapnia, magnezu, fosforu, manganu oraz cynku. Mangan i cynk to silne antyoksydanty. Syrop klonowy obniża poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy, zwiększa odporność organizmu, reguluje poziom cukru i zapobiega cukrzycy. Działa bakteriobójczo jeszcze silniej niż miód.
Stewia
Stewię otrzymuje się z krzewu rosnącego w Ameryce Południowej. Dostępna jest jako proszek (puder), tabletki i płyn. Jest ona ponad sto razy słodsza od cukru – łyżeczka stewii zastępuje szklankę cukru, natomiast nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie zawiera prawie kalorii. Wspomaga odchudzanie dzięki zmniejszeniu apetytu na potrawy tłuste i na słodycze. Stewia zawiera witaminy A i C oraz żelazo, fosfor, wapń, potas, sód, magnez i cynk, a także dużo błonnika.
Ksylitol
Ksylitol to niskokaloryczny cukier otrzymywany z kory brzozowej. Jako słodzik zaczął być używany w czasie II wojny światowej w Finlandii. Do jego rozkładu w organizmie prawie nie jest potrzebna insulina, dlatego zalecany jest w diecie osób chorych na cukrzycę. Ksylitol jest produktem pośrednim rozkładu glukozy (występuje w wielu roślinach, na przykład w jagodach, grzybach i kolbach kukurydzy oraz w organizmach zwierząt). W organizmie człowieka na skutek przemian metabolicznych powstaje dziennie około 15 gramów ksylitolu. Ksylitol jest zasadotwórczy, wzmacnia układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia się, ma także właściwości bakteriobójcze.