Jakie jedzenie przyśpiesza metabolizm?
Jakie jedzenie przyśpiesza metabolizm?
Przyśpieszenie metabolizmu może być korzystne, kiedy chce się stracić zbędne kilogramy. Im sprawniej on działa, tym lepiej i proces odchudzania trwa krócej. Jednocześnie w żołądku i jelitach nie zalegają zbędne resztki, toksyny są regularnie wydalane i nie pojawia się uczucie ciężkości po zjedzeniu niewielkiego posiłku. Przemianę materii skutecznie mogą poprawić nie tabletki, ale produkty spożywcze, wystarczy tylko wiedzieć, jakie.
Grejpfrut
Nie wszyscy lubią gorzkawy smak grejpfruta, dlatego owoc ten jest jadany rzadko. Jednak jeśli chce się poprawić przemianę materii, warto włączyć go do jadłospisu i jeść raz dziennie – najlepiej rano. Grejpfrut ma niewiele kalorii, ponieważ składa się głównie z wody. Potrafi regulować ciśnienie krwi, ale przede wszystkim przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Gdy zje się go o poranku, organizm zyska podstawę do szybszego trawienia.
Chili
Ostre przyprawy są podstawą niektórych diet właśnie dlatego, że przyśpieszają metabolizm. Szczególne zasługi w tej dziedzinie ma ostra papryczka chili. Warto zrezygnować z pieprzu na rzecz dodawania do potraw chili, która zawiera składnik, zwany kapsaicyną. Jest ona odpowiedzialna nie tylko za ostry smak, ale również za przyśpieszenie trawienia oraz szybsze spalanie tłuszczów znajdujących się w organizmie.
Jogurt
Wapń jest składnikiem, który nie tylko wspomaga i buduje układ kostny, ale jest przydatny przy spalaniu tłuszczu. Dostarczając go organizmowi codziennie, przyśpiesza się spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiega intensywnemu odkładaniu się tłuszczu w tkankach. Wystarczającą dawkę tego składnika posiada jogurt naturalny, jednak warto zadbać o to, aby nie miał on w składzie więcej niż 3% tłuszczu. Podobne działanie mają również inne produkty mleczne z niewielką zawartością tłuszczów w składzie.
Kiwi
Kiwi bywa jedzone ostrożnie, ponieważ często prowadzi do reakcji alergicznych. Jednak gdy nigdy takie nie wystąpiły, jedzenie 1 kiwi dziennie jest bardzo dobrym pomysłem. Znajduje się w nim tak dużo witaminy C, że zwane jest bombą witaminową. Witamina C ma wiele zalet, przede wszystkim wzmacnia odporność, ale znana jest również z tego, że wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.
Wiśnie
Sezon na wiśnie nie jest długi, a do tego w czasie jego trwania z wiśni wykonuje się głównie kompoty. Jednak dobrze jest jeść je również na surowo, najlepiej codziennie. Zawierają one antocyjany, które są pomocne w spalaniu tkanki tłuszczowej. Co więcej i co szczególnie istotne dla kobiet, głównie tkanki z okolicy brzucha.