Zalety jedzenia zielonych warzyw

Opiekun artykułu: samy
Advertising
Zalety jedzenia zielonych warzyw

Zalety jedzenia zielonych warzyw

Zdrowy jadłospis powinien obfitować w wiele warzyw różnego rodzaju. Jednak wszyscy lekarze i dietetycy zgadzają się, że największą wartość dla organizmu mają zielone warzywa – sałata, brokuły, por, szparagi. Powinny one na stałe zagościć w diecie, ponieważ to dzięki nim do organizmu trafiają składniki, które znacząco wspomagają jego funkcjonowanie.

Advertising
Advertising
  • Cenny chlorofil

    Cenny chlorofil

    Najcenniejszym elementem zielonych warzyw jest chlorofil. Szczególnie dużo jest go w zielonych warzywach liściastych, w tym w sałacie, botwince, szpinaku. Chlorofil jest pigmentem, któremu rośliny zawdzięczają swoją zieloną barwę i który umożliwia przeprowadzanie fotosyntezy. Interesujący z punktu widzenia organizmu ludzkiego jest z powodu swojej budowy, która przypomina budowę czerwonych ciałek krwi. Dzięki temu chlorofil może wspierać jakość krwi oraz proces jej wytwarzania. Nie jest to jednak jego jedyna zaleta. Ułatwia on wchłanianie witaminy A i K. Powoduje to poprawę krzepliwości krwi i tym samym szybsze gojenie się ran i znikanie stanów zapalnych. Możliwe jest również pozbywanie się z organizmu szkodliwych substancji, zwłaszcza metali ciężkich, które są wyjątkowo szkodliwe.

  • Dla odporności

    Dla odporności

    Zielone warzywa w znaczący sposób poprawiają również stan układu immunologicznego. W momentach osłabienia lub w czasie miesięcy, w których łatwo o zachorowanie, warto jeść więcej warzyw tego typu. Dzięki nim wzrasta odporność organizmu, komórek odpowiedzialnych za jego ochronę jest więcej i trudniej o zachorowanie. Ze względu na to, że jesienią i zimą ciężko o świeże warzywa, warto pić w tym okresie zielone koktajle z warzyw z paczki, np. szpinaku. Wystarczy 1 szklanka zielonego koktajlu dziennie, aby poczuć różnicę w stanie zdrowia.

  • Kwas foliowy

    Kwas foliowy

    Poza chlorofilem bardzo cennym składnikiem zielonych warzyw jest kwas foliowy. Ma on istotne znaczenie przy wchłanianiu się do organizmu niektórych aminokwasów oraz białek. Ma wpływ również na dojrzewanie czerwonych krwinek, więc im go więcej w organizmie, tym mniejsze szanse na pojawienie się anemii albo innych chorób związanych z krwią. Dodatkowo, kwas foliowy wspomaga wytwarzanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Szczególną zaletą jest istotny udział w procesach związanych z podziałem komórkowym. Z tego powodu zielone warzywa powinny być stałym elementem diety ciężarnych kobiet, ponieważ wspomagają poprawny podział komórek dziecka, zwłaszcza jego mózgu.

  • Ważne witaminy

    Ważne witaminy

    Witaminy można dostarczać w formie tabletek, jednak naturalnie, w jedzeniu są lepiej przyswajalne dla organizmu. W zielonych warzywach można znaleźć dwie, bardzo istotne – witaminę C oraz witaminę K. Pierwsza wzmacnia odporność, lecz nie tylko. Wspomaga ona proces regeneracji komórek organizmu, dzięki czemu skóra zachowuje elastyczność, a procesy starzenia są opóźniane. Druga odpowiada za poprawne krzepnięcie krwi. Im jest lepsze, tym szybciej goją się rany i rzadziej pojawiają się siniaki oraz drobne pęknięcia naczynek krwionośnych.