Które produkty zawierają błonnik?
Które produkty zawierają błonnik?
Błonnik to te składniki komórek roślinnych, które nie zostają przez nas strawione. W skład błonnika wchodzą między innymi celuloza oraz pektyny. Jeśli jemy pokarm z dużą zawartością błonnika, który wchłania wodę i pęcznieje, nie odczuwamy głodu. Jelita lepiej pracują, nie dolegają nam zaparcia, a trawienie odbywa się szybciej. Błonnik hamuje procesy gnilne w jelitach i spowalnia wchłanianie w jelicie cienkim, dzięki czemu wyrównuje się poziom cukru we krwi. Produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) oraz żywność przetworzona nie zawierają błonnika. Dlatego ważne jest dostarczanie go wraz z pożywieniem roślinnym. Które produkty roślinne zawierają najwięcej błonnika, dowiesz się z tego artykułu.
Produkty zbożowe
Bardzo ważnym źródłem błonnika są produkty zbożowe. Przede wszystkim należy wymienić kaszę gryczaną i jęczmienną. Następnie brązowy ryż. Ryż biały, który jemy na co dzień, jest pozbawiony wielu wartościowych składników, a jego częste spożywanie zwiększa ryzyko cukrzycy. Kolejnym produktem zbożowym zawierającym dużo błonnika są płatki pszenne, żytnie i owsiane oraz otręby. Warto jeść również chleb żytni pełnoziarnisty i razowy oraz zawierające otręby grahamki.
Orzechy i pestki
Orzechy i migdały również są dobrym źródłem błonnika. Szczególnie dużo mają go wiórki kokosowe. Warto również jeść siemię lniane, ziarno słonecznika, pistacje i sezam. Sporo błonnika mają kasztany jadalne.
Nasiona roślin strączkowych
Bardzo dużo błonnika dostarczają nasiona roślin strączkowych. Dlatego warto jeść różne odmiany fasoli (białą, czarną, czerwoną), ugotowany suszony groch, soczewicę, soję oraz specjalność kuchni indyjskiej – ciecierzycę.
Warzywa
Dużo błonnika zawierają niektóre warzywa. Surowe nie zawsze mają go więcej niż ugotowane, bardzo często jest odwrotnie. Warto jeść gotowane brokuły, kalafiory, karczochy, brukselkę, zielony groszek, kukurydzę i szpinak. Natomiast więcej błonnika znajdziemy w surowej kalarepie czy papryce zielonej i czerwonej niż w gotowanej. Bardzo dużo błonnika zawierają suszone pomidory (suche, bez oleju). Sporo błonnika zawiera skórka ziemniaków, dlatego nie powinno się obierać na przykład ziemniaków pieczonych. Źródłem błonnika jest także przygotowany z kukurydzy popcorn.
Owoce
Doskonałym źródłem błonnika są owoce suszone (figi) oraz owoce jagodowe (zwłaszcza maliny). Dużo błonnika zawiera owoc awokado czy kaki. Warto również jeść cytrusy. W zasadzie pozbawione błonnika są soki owocowe. Natomiast bardzo wiele tego składnika znajduje się w skórkach owoców, dlatego nie powinno się obierać jabłek czy gruszek, zwłaszcza że w skórce i pod nią gromadzą się jeszcze inne cenne składniki odżywcze.