Jakimi produktami zastąpić tradycyjną mąkę?
Jakimi produktami zastąpić tradycyjną mąkę?
Jeszcze niedawno wydawało się, że nie ma możliwości wykonać pewnych potraw bez mąki. To ona pozwalała je zagęścić, stworzyć z nich zbitą konsystencję, więc nie było sensu szukać zamienników. Niestety, coraz częstsze uczulenie na gluten zawarty w mące pszennej zmusza do poszukiwań. Z zamienników można korzystać również w momencie, gdy nieoczekiwanie w domu zabraknie mąki.
Mąka kukurydziana
Popularnym zamiennikiem mąki pszennej jest mąka oraz skrobia kukurydziana. Jest stosowana w wielu dietach odchudzających, np. w diecie Dukana, i przez osoby uczulone na gluten. Mąka kukurydziana jest lepiej trawiona przez organizm, nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, a do tego można ją stosować do bardzo wielu rzeczy. Nadaje się do wypieków bułek, chleba, ciast oraz naleśników. Wykonane z niej ciasta są bardziej kruche, przez co dla wielu osób smaczniejsze.
Mąka ryżowa
Mniej znana, chociaż powoli zdobywająca sobie uznanie. Jest bardzo dobra w zagęszczaniu różnego rodzaju sosów oraz wypieków związanych z kuchnią azjatycką. Jej zaletą jest fakt, że nie zmienia smaku potraw. Jedynym warunkiem dobrego korzystania z niej jest dodanie jej dość wcześnie do przygotowywanej potrawy. W przeciwnym razie mogą powstać grudki, które zabiją smak i wygląd dania.
Tapioka
Polecana jest przede wszystkim osobom, które nie tolerują glutenu, jak również alergikom pokarmowym. Sprzedawana jest w postaci niewielkich kuleczek, które są rozpuszczalne. Tapiokę pozyskuje się ze skrobi manioku. Podobnie jak mąka ryżowa nie ma smaku i nie wpływa na smak potraw, do których jest dodawana. Można jej używać przy zagęszczaniu sosów oraz do przygotowywania deserów, w tym budyniu i leguminy.
Siemię lniane
Pomimo że siemię lniane jest przede wszystkim używane jako pomoc w problemach żołądkowych, może być również zastępstwem za mąkę pszenną. Pod wpływem ciepłej wody zagęszcza się, dzięki czemu siemię może być zastosowane jako zagęszczać do sosów lub dodatek do dań, w tym omletów oraz płatków owsianych. Jedzenie przynajmniej 1 łyżki dziennie może pozytywnie wpłynąć na cały organizm, zarówno na włosy, jak i na trawienie.
Mąka żytnia i razowa
Zastąpienie mąki pszennej razową lub żytnią wiąże się ze zmianą smaku potrawy, ponieważ obie mają charakterystyczny zapach, smak oraz konsystencję. Dla wielu osób jest to istotną zaletą, która sprawia, że chętniej jadają wyroby z niej i dodają do własnych wypieków. Jednocześnie mąka żytnia i razowa jest lepiej przyswajalna przez organizm. Można jej używać zarówno do wypieków, jak również do zagęszczania niektórych sosów, a nawet zup.