Orzechy – rodzaje i właściwości

Opiekun artykułu: daaaria
Advertising
Orzechy – rodzaje i właściwości

Orzechy – rodzaje i właściwości

Orzechy idealnie nadają się na przekąski, nawet kiedy jest się na ścisłej diecie. Zawierają wiele składników odżywczych oraz różne rodzaje witamin, które wspierają organizm w prawidłowym działaniu. Jednak rodzajów orzechów jest wiele i każdy z nich ma nieco inne właściwości. W związku z tym warto zapoznać się z kilkoma, żeby wiedzieć, kiedy włączyć je do jadłospisu.

Advertising
Advertising
  • Orzeszki ziemne

    Orzeszki ziemne

    Jednym z popularniejszych rodzajów orzechów są orzeszki ziemne. Uprawia się je obecnie w Ameryce Południowej, w Indiach, w Chinach. Służą do wyrobu smacznego masła orzechowego, lecz nie tylko. Są częstym dodatkiem różnych słodyczy, jak również same w sobie traktowane są jako przekąska. Można dostać je w wersjach solonych oraz z miodem. Poza różnymi możliwościami podawania orzeszki ziemne mają i inne zalety. Posiadają wiele składników mineralnych: potas, cynk, żelazo, magnez oraz witaminy, w tym witaminę E, poprawiającą urodę i witaminy z grupy B. Niestety, orzeszki ziemne bywają bardzo silnym alergenem.

  • Orzechy włoskie

    Orzechy włoskie

    Popularne w Polsce przede wszystkim w okresie Bożego Narodzenia, kiedy są dodatkiem do ciast i ciasteczek, a dodatkowo są chętnie rozłupywane i przegryzane na deser. Nie warto zaprzestawać tego rytuału i później, ponieważ znajduje się w nich zdrowe białko, witaminy z grupy B, witamina E oraz kwasy omega-3, które mają zbawienny wpływ na cały organizm. Łatwo się wchłaniają, a do tego poprawiają stan dobrego cholesterolu.

  • Orzechy pekan

    Orzechy pekan

    Lubianymi orzechami i wartymi podjadania są również orzechy pekan. Są słodkie, w porównaniu do innych orzechów, a ich skorupka nie wymaga specjalnego rozłupywania. Wystarczy ścisnąć ją w palcach i sama pęka. Orzechy pekan są polecane w wielu dietach, gdyż zawierają bardzo dużo witaminy E oraz innych przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, wywołujących choroby. Dodatkowo pozwalają na uporanie się z nadwagą oraz nadciśnieniem, które uznawane jest za chorobę cywilizacyjną.

  • Orzechy makadamia

    Orzechy makadamia

    Makadamia to najdroższy z dostępnych orzechów, jednak bardzo smaczny i zasobny w liczne składniki odżywcze. Poza typowymi dla orzechów witaminami E, B2, B5, B6 oraz potasem i wapniem zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ze względu na ich zawartość uznawany jest za najtłustszy orzech na świecie. Wpływa bardzo dobrze na regenerację oraz nawilżenie skóry, jak również na obniżanie poziomu złego cholesterolu.

  • Orzechy brazylijskie

    Orzechy brazylijskie są jednymi z najcenniejszych orzechów na świecie. Zbiera się je z dziko rosnących drzew i wyrabia oleje, mydła, a nawet smary, ponieważ zawartość tłuszczu w nich to aż 50%. Jedna nie tylko tłuszcze są cenne. W orzechach brazylijskich znajdują się duże ilości selenu oraz cynku. Cynk poprawia krążenie krwi oraz działa antybakteryjnie, natomiast selen sprawdza się przy usuwaniu wolnych rodników, które mogą być powodem licznych chorób.