Dlaczego nie powinno się jeść mleka w proszku?
Dlaczego nie powinno się jeść mleka w proszku?
Chociaż mleko w proszku kojarzone jest przede wszystkim z niemowlakami, jedzą i piją je również dorośli. Stanowi zamiennik prawdziwego mleka, dodatek do ciast, czekolad lub nawet przysmak jedzony łyżeczką prosto z opakowania. Jednak zachęcający smak i konsystencja są mylące. Mleko w proszku ma więcej wad niż zalet.
Mleko i alergia
Mleko prosto od krowy bywa nietolerowane przez organizm, zwłaszcza dorosłych, i często w zamian za nie proponuje się alergikom mleko w proszku. Nie jest to do końca bezpieczne, ponieważ mleko to, ze względu na swój chemiczny skład, może pogłębić już istniejącą alergię albo spowodować nową.
Procesy chemiczne
Każde mleko, chyba że kupuje się je bezpośrednio od hodowcy krów, jest modyfikowane chemicznie. Ma przetrwać długo zarówno na półkach sklepowych, jak i w lodówce. Jednak w porównaniu do procesów, które przechodzi mleko w proszku, jest to tylko niewielka modyfikacja. Uzyskanie sproszkowanego specyfiku wymaga odtłuszczenia, pasteryzacji, zagęszczenia, a następnie odwodnienia substancji w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Dopiero wtedy powstaje znane mleko w proszku, jednak po takich zabiegach chemicznych nie jest ono najzdrowsze dla organizmu.
Mleko i osteoporoza
Zwykłe mleko jest chwalone za dużą ilość wapnia, który jest niezbędny w każdym wieku. Dzięki niemu kości rozwijają się prawidłowo i nie chorują. Niestety, mleko w proszku może przynieść odwrotny efekt i przyczynić się do rozwoju osteoporozy, czyli problemów z kośćmi wynikających z braku wapnia lub upośledzenia jego przyswajania.
Przyczyna miażdżycy
Mleko w proszku jest jednym z produktów, których koniecznie muszą unikać osoby borykające się z dużą ilością złego cholesterolu. Jeżeli jest on za wysoki, mleko dodatkowo go podwyższy. Zawiera bowiem utleniony cholesterol, który może prowadzić nawet do miażdżycy. Jest to ciężka choroba, mogąca wywołać powikłania w układzie krążenia, więc lepiej unikać jej wszelkimi możliwymi sposobami.
Chemiczne dodatki
Procesy chemiczne to jedno. Niestety, mleko w proszku nie tylko przez nie przechodzi, ale i może posiadać w składzie szkodliwe dla człowieka substancje. Są to przede wszystkim środki, które mają zapobiegać zbryleniu się mleka. Jednak ich wpływ na ciało może mieć nieprzyjemne następstwa. Podobnie dzieje się w przypadku aluminium, które znajdowano często w mleku dla dzieci. Jego dawka była niemal trzykrotnie wyższa od dopuszczalnej, co wyjątkowo świadczy o szkodliwości mleka, zarówno dla najmłodszych, jak i dla starszych konsumentów. Z tego powodu lepiej zdecydować się na mleko prosto od krowy zamiast na zamienniki.