Dlaczego nie powinno się jeść mleka w proszku?

Opiekun artykułu: rokisanka
Advertising
Dlaczego nie powinno się jeść mleka w proszku?

Dlaczego nie powinno się jeść mleka w proszku?

Chociaż mleko w proszku kojarzone jest przede wszystkim z niemowlakami, jedzą i piją je również dorośli. Stanowi zamiennik prawdziwego mleka, dodatek do ciast, czekolad lub nawet przysmak jedzony łyżeczką prosto z opakowania. Jednak zachęcający smak i konsystencja są mylące. Mleko w proszku ma więcej wad niż zalet.

Advertising
Advertising
  • Mleko i alergia

    Mleko i alergia

    Mleko prosto od krowy bywa nietolerowane przez organizm, zwłaszcza dorosłych, i często w zamian za nie proponuje się alergikom mleko w proszku. Nie jest to do końca bezpieczne, ponieważ mleko to, ze względu na swój chemiczny skład, może pogłębić już istniejącą alergię albo spowodować nową.

  • Procesy chemiczne

    Każde mleko, chyba że kupuje się je bezpośrednio od hodowcy krów, jest modyfikowane chemicznie. Ma przetrwać długo zarówno na półkach sklepowych, jak i w lodówce. Jednak w porównaniu do procesów, które przechodzi mleko w proszku, jest to tylko niewielka modyfikacja. Uzyskanie sproszkowanego specyfiku wymaga odtłuszczenia, pasteryzacji, zagęszczenia, a następnie odwodnienia substancji w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Dopiero wtedy powstaje znane mleko w proszku, jednak po takich zabiegach chemicznych nie jest ono najzdrowsze dla organizmu.

  • Mleko i osteoporoza

    Zwykłe mleko jest chwalone za dużą ilość wapnia, który jest niezbędny w każdym wieku. Dzięki niemu kości rozwijają się prawidłowo i nie chorują. Niestety, mleko w proszku może przynieść odwrotny efekt i przyczynić się do rozwoju osteoporozy, czyli problemów z kośćmi wynikających z braku wapnia lub upośledzenia jego przyswajania.

  • Przyczyna miażdżycy

    Przyczyna miażdżycy

    Mleko w proszku jest jednym z produktów, których koniecznie muszą unikać osoby borykające się z dużą ilością złego cholesterolu. Jeżeli jest on za wysoki, mleko dodatkowo go podwyższy. Zawiera bowiem utleniony cholesterol, który może prowadzić nawet do miażdżycy. Jest to ciężka choroba, mogąca wywołać powikłania w układzie krążenia, więc lepiej unikać jej wszelkimi możliwymi sposobami.

  • Chemiczne dodatki

    Chemiczne dodatki

    Procesy chemiczne to jedno. Niestety, mleko w proszku nie tylko przez nie przechodzi, ale i może posiadać w składzie szkodliwe dla człowieka substancje. Są to przede wszystkim środki, które mają zapobiegać zbryleniu się mleka. Jednak ich wpływ na ciało może mieć nieprzyjemne następstwa. Podobnie dzieje się w przypadku aluminium, które znajdowano często w mleku dla dzieci. Jego dawka była niemal trzykrotnie wyższa od dopuszczalnej, co wyjątkowo świadczy o szkodliwości mleka, zarówno dla najmłodszych, jak i dla starszych konsumentów. Z tego powodu lepiej zdecydować się na mleko prosto od krowy zamiast na zamienniki.

Popularne tagi
  • dobre jedzenie na zimę
  • mleko krowie
  • tasiemiec
  • opakowanie
  • metody zdrowego gotowania
  • jedzenie na przyśpieszenie metabolizmu
  • tłuszcze nasycone
  • jogurt naturalny
  • kręgosłup
  • zalety kopru włoskiego
  • miejsce dla orzechów
  • szafka
  • skutki niedoboru
  • woda w jedzeniu
  • piramida zdrowego żywienia