Jak zdrowo się odżywiać?

Opiekun artykułu: darken
Advertising
Jak zdrowo się odżywiać?

Jak zdrowo się odżywiać?

Oferta produktów, dostarczanych przez przemysł spożywczy, jest bardzo bogata. Kuszą reklamy telewizyjne i billboardy. Tymczasem jeśli dokładnie się sprawie przyjrzymy, może się okazać, że w wielkim sklepie nie ma na półkach prawie nic, co nadawałoby się do jedzenia. Na co dzień nie pamiętamy o tym, gdy w pośpiechu decydujemy, co kupić, a kuszą kolorowe opakowania, promocje i konkursy. Tymczasem bardzo wiele z tego, co wkładamy do koszyka, zawiera zbyt wiele cukru i soli, tłuszczów trans, sztucznych barwników i konserwantów. Co zatem powinniśmy jeść? Jak odżywiać się zdrowo, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
  • Unikaj cukru

    Unikaj spożywania dużych ilości cukru. Zrezygnuj z białego rafinowanego cukru, zastąp go cukrem brązowym, melasą albo miodem. Możesz też stosować naturalne słodziki, stewię lub ksylitol. Ogranicz ilość zjadanych słodyczy, a jeśli masz nieodpartą chęć na czekoladę, wybieraj gorzką, z dużą zawartością kakao (70 – 80%). Zamiast po niezdrowe batoniki, sięgnij po suszone morele albo daktyle. Pamiętaj, że dużo cukru zawierają słodzone soki owocowe i napoje gazowane. Oprócz słodkich przekąsek unikaj także słonych, również są bardzo szkodliwe.

  • Nie jedz żywności przetworzonej

    Najzdrowsze są produkty naturalne i mało przetworzone. Unikaj żywności, która zawiera dużo chemicznych dodatków, poprawiaczy smaku, barwników i konserwantów. A znajdziesz je nawet w reklamowanych jako zdrowe płatkach śniadaniowych. Chemiczne dodatki są źródłem groźnych dla twego organizmu toksyn. Wiele produktów (choćby ciasta i ciasteczka) można przygotować samemu w domu, będą zdrowsze, smaczniejsze, a w dodatku – tańsze. Poza tym pamiętaj, że im bardziej przetworzona żywność, tym mniej ma wartości, gdyż w procesie produkcji to, co jest najzdrowsze, stanowi produkt uboczny. Dlatego melasa ma więcej wartości niż cukier, mąka z pełnego przemiału zawiera dużo cennych składników, a jedzenie wyłącznie łuskanego ryżu prowadzi do ciężkiej awitaminozy. Nie bez powodu oczyszczoną mąkę, cukier i sól nazwano „białą śmiercią”.

  • Jesteś tym, co pijesz

    Nie pij napojów gazowanych, choć ci smakują. Ten orzeźwiający smak, który nas tak kręci, zawdzięczają niestety chemii, a nie naturalnym składnikom. W dodatku zawierają ogromne ilości cukru. Nie czujesz tej słodyczy, bo tłumią ją różne dodatki, ale ile kalorii spożyjesz, tyle twoje. W dodatku takie napoje zakwaszają organizm i odwadniają go, a więc sięgamy po więcej. Unikaj również soków owocowych z kartonu. Z owocami mają one niewiele wspólnego, składają się głównie z koncentratu soku owocowego przetworzonego chemicznie, wody, dodatków smakowych, konserwantów i barwników oraz ogromnych ilości cukru. Sok powinno się pić świeżo wyciskany z owoców i warzyw, wtedy zachowuje wszystkie swoje wartości. Pij wodę niegazowaną, herbatę zieloną lub białą, herbatki ziołowe i owocowe. Kawa naturalna oraz czarna herbata są smaczne, ale zakwaszają organizm i niestety nie są zdrowe.

  • Jedz kolorowo

    Jedz kolorowo

    Koniecznie włącz do swojego jadłospisu owoce i warzywa. Powinno ich być co najmniej 5 porcji dziennie. Jedz kolorowo – każdy kolor to inny skład chemiczny. Zielone, żółte, czerwone, fioletowe czy pomarańczowe warzywa i owoce są źródłem bardzo cennych składników, błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy. Dieta oparta na warzywach zapobiega chorobom cywilizacyjnym, odmładza i dodaje energii. Poza tym nie zakwasza organizmu i nie wprowadza do niego toksyn, pod warunkiem oczywiście, że spożywa się te produkty świeże albo w postaci mało przetworzonej. Jogurt owocowy „wzbogacony” konserwantami i barwnikami lepiej zastąpić garścią owoców i miseczką jogurtu naturalnego.

  • Unikaj stereotypów

    Najważniejszy jest umiar. Wszelkie radykalne rozwiązania są niebezpieczne. Nadmiar tłuszczów w pożywieniu, zwłaszcza jeśli są to tłuszcze trans, z pewnością jest szkodliwy. Ale niedobór tłuszczów nienasyconych może być groźny. Podobnie węglowodany proste to „puste kalorie”, ale bez węglowodanów złożonych nasz organizm nie będzie prawidłowo funkcjonował. Ta zasada nie obejmuje jednak tego, co jest zdecydowanie niezdrowe – nie ma sensu jeść trochę mniej szkodliwych produktów. Nie należy ich jeść w ogóle.

Popularne tagi
  • ochrona przed chorobą
  • gruczoł
  • mleko
  • profilaktyka chorób krążenia
  • tłuszcze nasycone
  • najzdrowsze owoce
  • endorfiny
  • pestki
  • znaczenie żelaza w organizmie
  • działanie przeciwzapalne
  • żółte przyprawy
  • właściwości ryb
  • przejedzenie
  • dlaczego pączki są niezdrowe
  • kwasy tłuszczowe omega-3