Dlaczego siarkowane owoce są niezdrowe?
Dlaczego siarkowane owoce są niezdrowe?
Suszone owoce oraz orzechy i wiórki kokosowe często zawierają chemiczny dodatek – dwutlenek siarki (E-220). Ma on za zadanie uchronić te produkty przed zepsuciem się, wilgocią i pleśnią. Problem w tym, że podobnie jak wiele innych konserwantów i przeciwutleniaczy, ten również jest bardzo niezdrowy. Tak więc owoce suszone najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością i wybierać te suszone w sposób naturalny, na słońcu. Dlaczego produkty zawierające E-220 są niezdrowe, dowiesz się z tego artykułu.
Dwutlenek siarki jest używany do konserwacji wina. Zapobiega rozwojowi dzikich szczepów drożdży, bakterii oraz pleśni i psuciu się wina, a także wzmacnia jego smak i zapach. Siarkowanie stosuje się także do win wysokiej jakości.
Siarkowane owoce różnią się od naturalnie suszonych wyglądem i smakiem – na przykład morele suszone na słońcu są ciemnobrązowe, a siarkowane pomarańczowe i często mają gorzki posmak.
Na tropie E-220
Dwutlenek siarki dodawany jest do bardzo wielu produktów. Zawierają go między innymi warzywa suszone, suszone pomidory, suszony imbir, suszone owoce i orzechy w łupinach, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane. Znajdziemy go także w mrożonych warzywach i ziemniakach, warzywach konserwowych, winogronach i owocach borówki amerykańskiej. Zawierają go obrane ziemniaki i pakowana próżniowo kukurydza. Jest w herbatnikach, polewach do naleśników i lodów, dżemach i galaretkach, żelatynie. Jest dodawany do przypraw mielonych, na przykład cynamonu i imbiru. Wchodzi w skład octu winnego oraz musztardy i chrzanu. Dlatego należy sprawdzać skład produktu na etykiecie, myć starannie świeże owoce, i kupować raczej te suszone na słońcu.
Czy E-220 jest szkodliwy?
Choć konserwant ten jest dopuszczony do stosowania w przemyśle spożywczym, a dawka uznana za szkodliwą jest odpowiednio wysoka (nikt nie zje naraz kilku kilogramów suszonych moreli czy żurawiny), należy raczej wybierać produkty, które E-220 nie zawierają. Nasz organizm to dość wrażliwy i bardzo złożony system, dlatego nawet niewielka ilość toksycznej substancji zaburza jego funkcjonowanie. Dawka zdecydowanie toksyczna jest oczywiście znacznie większa niż ilość konserwantu zawarta w owocach, które spożyliśmy, ale zasada jest prosta – trucizn nie należy spożywać w ogóle. Warto zauważyć, że pomidory czy morele suszone na słońcu i konserwowane E-220 zdecydowanie różnią się zapachem i smakiem, a to mówi samo za siebie.
Dlaczego E-220 jest szkodliwy?
Dodatek tego składnika powoduje, że utracone zostają na skutek utlenienia cenne witaminy, między innymi A i B12. Może on powodować reakcje alergiczne, nudności i zaburzenia trawienne, obniżenie ciśnienia, bóle głowy, a u osób chorujących na astmę – problemy w oddychaniu. Choć wystąpienie tych niepożądanych objawów jest związane ze spożyciem sporych ilości konserwantu i nie pojawią się one po zjedzeniu kilku herbatników z wiórkami kokosowymi czy miseczki suszonej żurawiny, należy pamiętać, że ktoś (na przykład dziecko) może jednak spożyć dużo takich siarkowanych owoców, a poza tym pozostaje jeszcze kwestia indywidualnej wrażliwości na ten związek. Dwutlenek siarki jest wykorzystywany nie tylko do konserwowania żywności w przemyśle spożywczym, ale także do bielenia tkanin i papieru oraz dezynfekcji.
Których produktów lepiej unikać?
Jeśli możemy, lepiej nie kupujmy, zwłaszcza dla dzieci, produktów, które zawierają w opisie składu któreś z następujących sformułowań:
* E220,
* E-220,
* dwutlenek siarki,
* konserwowany siarką,
* zawiera siarczyny.