Co jeść, aby pozbyć się tłuszczu z brzucha?
Co jeść, aby pozbyć się tłuszczu z brzucha?
Tłuszcz gromadzący się w okolicach brzucha jest szczególnie niebezpieczny dla zdrowia. Osoby cierpiące na tego typu otyłość są szczególnie narażone na choroby serca i cukrzycę. Trzeba wiedzieć, że oprócz irytującej nas „oponki” , tłuszcz zbiera się wokół narządów wewnętrznych, utrudniając im pracę. Dlatego jeśli przybyło nam centymetrów w pasie, trzeba zrzucić zbędne kilogramy. Odchudzanie jest procesem kompleksowym – nie można pozbyć się sadełka jedynie z brzucha. Jeśli jednak tam nagromadziło się go najwięcej, pomogą nam odpowiednio dobrana dieta oraz ćwiczenia.
Dieta ABS
Dietę ABS, która umożliwia spalenie tkanki tłuszczowej z okolic brzucha, stworzył David Zinczenko, redaktor Men’s Health. Dieta trwa sześć tygodni i łączy się z treningiem siłowym oraz ćwiczeniami aerobowymi. Należy jeść sześć posiłków dziennie, zbilansowanych tak, by powstawał deficyt kaloryczny 300-500 kcal. Redukcji tkanki tłuszczowej towarzyszy budowanie masy mięśniowej. Jest to bardzo ważne ze względu na fakt, że mięśnie zużywają znacznie więcej energii niż tłuszcz. Dieta oparta jest na koktajlach sporządzanych z chudego mleka lub jogurtu, białka w proszku, owoców oraz masła orzechowego. Duża ilość wapnia w tych produktach ogranicza wytwarzanie tkanki tłuszczowej przez organizm. Należy także wypijać dziennie osiem szklanek wody. Można także pić zieloną herbatę i niewielkie ilości soku owocowego.
Indeks glikemiczny
Chcesz mieć płaski brzuch? Unikaj produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny. Powodują one gromadzenie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha. Indeks glikemiczny dotyczy węglowodanów i określa, jak zmienia się poziom cukru we krwi po ich spożyciu. Na przykład białe pieczywo, frytki, napoje gazowane mają wysoki indeks glikemiczny, a pieczywo razowe, kasza jęczmienna czy soczewica – niski. Większość owoców i warzyw charakteryzuje niski indeks glikemiczny, ale uwaga – wysoki mają na przykład arbuzy, daktyle czy bób. Poza tym na indeks glikemiczny ma wpływ obróbka termiczna produktów (marchewka surowa ma indeks glikemiczny niski, ale gotowana – wysoki).
Unikaj mdłego jedzenia
Twoim sojusznikiem w procesie spalania tłuszczu z brzucha mogą być przyprawy. Jedzenie ostro przyprawione, z dodatkiem papryki zdecydowanie przyspiesza przemianę materii, a tym samym pozbywamy się tłuszczyku, także tego opornego – z brzucha. Warto także używać cynamonu. Ułatwia on trawienie tłuszczu dzięki temu, że staje się on bardziej podatny na insulinę. Należy także unikać napięć i zarywania nocy – nadmiar hormonów stresu w organizmie (kortyzol) powoduje właśnie odkładanie się tłuszczu w okolicy brzucha, gdyż wydziela się wtedy dużo insuliny.