Dlaczego warto jeść kiełki?

Opiekun artykułu: panadol
Advertising
Dlaczego warto jeść kiełki?

Dlaczego warto jeść kiełki?

Moda na kiełki przyszła do Polski całkiem niedawno. Choć gościły na półkach droższych delikatesów oraz dyskontów, to jednak mało kto po nie sięgał. Teraz promuje się jedzenie kiełków i słusznie, gdyż poprawiają one smak każdej potrawy i mają zdrowotne właściwości. Warto je kupować lub wyhodować samodzielnie i zjadać każdego dnia. Poniższy artykuł pozwoli ci poznać zalety tych małych roślinek.

Advertising
Advertising
  • Ułatwiają trawienie

    Enzymy zawarte w kiełkach są doskonałym uzupełnieniem każdej diety – sprawiają, że same rośliny są łatwostrawne, a ich spożywanie pomaga w problemach żołądkowych. Nie ma żadnych przeszkód, aby je spożywać, mogą to robić nawet małe dzieci, trzeba jedynie uważać na ostrość niektórych odmian kiełków (np. z rzodkiewki).

  • Witaminy

    Kiełki roślin są idealnym źródłem witamin, gdyż ze względu na wyżej wspomniane enzymy są lekkostrawne. Można w nich znaleźć takie witaminy, jak A, K, C, a także witaminy z grupy B, dlatego też powinny być spożywane chociażby przez osoby, które walczą z młodzieńczym trądzikiem.

  • Odchudzanie

    Kiełki z całą pewnością powinny spożywać osoby, które pragną się odchudzić. Po pierwsze są niskokaloryczne, a po drugie zawierają w sobie cenny dla osób na diecie błonnik. Dlatego nie żałuj sobie ich na kanapki.

  • Układ odpornościowy

    Układ odpornościowy

    Regularne zjadanie kiełków korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy – staje się on silniejszy, dlatego też powinnaś spożywać je zwłaszcza w okresie jesieni oraz zimy. Kiełki dodadzą ci energii, a także poprawią humor.

  • Dla diabetyków

    Kiełki mogą pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi, dlatego też polecane są szczególnie osobom, które chorują na cukrzycę. Wspomagają także chorych na miażdżycę.

  • Do czego dodawać kiełki?

    Do czego dodawać kiełki?

    Większości osób wydaje się, że kiełki są niesmaczne lub że nie mają smaku. To nieprawda, każdy rodzaj kiełków ma swój bardzo specyficzny smak. Inne są te z brokułów, słonecznika, a zupełnie inne te z rzodkiewki, jednak każde z nich możesz spokojnie dodać do różnych potraw, zwłaszcza tych śniadaniowych. Oto kilka przykładów:* omlet z warzywami,* jajecznica,* kanapki z serkiem, szynką, pomidorem,* sałatka z jajkiem,* sałatka z tuńczykiem,* twarożek z jogurtem naturalnym i rzodkiewką.