Oznaczenia na produktach żywnościowych – konserwanty
Oznaczenia na produktach żywnościowych – konserwanty
To, co jest napisane na etykietach produktów żywnościowych, jest bardzo ważne. Często bowiem zawierają one różne substancje chemiczne, nieraz nieobojętne dla zdrowia, a nawet szkodliwe, zwłaszcza w większych ilościach. Tymczasem nie zawsze informacje o tym do nas docierają, a to dlatego, że zamiast długich nieraz i skomplikowanych nazw związków chemicznych używa się standardowych oznaczeń, składających się z litery „E” oraz pewnej liczby. Cóż owe tajemnicze „E” oznaczają, czy są groźne, czy obojętne, na ogół przeciętny człowiek nie wie. Dlatego warto te symbole rozszyfrować. W tym artykule omówimy niektóre konserwanty.
Działanie rakotwórcze
Działanie rakotwórcze mogą mieć następujące syntetyczne substancje:
* E 210 – kwas benzoesowy,
* E 211 – benzoesan sodu,
* E 212 – benzoesan potasu,
* E 213 – benzoesan wapnia,
* E 214 – benzoesan etylu,
* E 215 – benzoesan estru etylowego,
* E 216 – benzoesan propylu,
* E 217 – benzoesan estru propylu,
* E 218 – benzoesan metylu,
* E 219 – benzoesan estru metylu,
* E 239 – urotropina.Rozregulowują układ trawienny
Wymienione niżej syntetyczne substancje mogą zakłócać pracę jelit:
* E 221 – siarczyn sodu,
* E 222 – dwusiarczyn sodu,
* E 223 – meta-dwusiarczyn sodu,
* E 224 – meta-dwusiarczyn potasu,
* E 226 – siarczyn wapnia,
* E 227 – dwusiarczyn wapnia.Szkodzą skórze
Szkodliwy wpływ na skórę mogą mieć:
* E 230 – dodawany do owoców cytrusowych w celu zabezpieczenia skórek przed owadami,
* E 231 – dodawany do owoców cytrusowych,
* E 232 – dodawany do owoców cytrusowych,
* E 233 – dodawany do owoców cytrusowych.Powodują nadciśnienie
Szkodliwe w przypadku nadciśnienia mogą być następujące substancje:
* E 249 – azotyn potasu, dodawany do wędlin,
* E 250 – azotyn sodu, dodawany do wędlin,
* E 251 – azotan sodu, dodawany do wędlin, serów podpuszczkowych oraz topionych,
* E 252 – azotan potasu, dodawany do wędlin, serów podpuszczkowych oraz topionych.Inne działania szkodliwe
E 220 – dwutlenek siarki, występuje w sokach owocowych, winie i suszonych owocach. Niszczy witaminę B12.
Konserwanty nieszkodliwe
Nie mają szkodliwego działania następujące substancje:
* E 200 – kwas sorbowy, dodawany do serów i margaryn,
* E 201 – sól sodowa kwasu sorbowego, dodawany do serów i margaryn,
* E 202 – sól potasowa kwasu sorbowego, dodawany do serów i margaryn,
* E 203 – sól wapniowa kwasu sorbowego, dodawany do serów i margaryn,
* E 236 – syntetyczny kas mrówkowy, dodawany do ryb wędzonych i soków owocowych,
* E 237 – mrówczan sodu,
* E 238 – mrówczan wapnia,
* E 260 – kwas octowy, dodawany do marynat,
* E 261 – octan potasu, dodawany do marynat,
* E 262 – dwuoctan sodu, dodawany do marynat,
* E 263 – octan wapnia, dodawany do marynat,
* E 270 – kwas mlekowy,
* E 280 – kwas propionowy,
* E 281 – sól sodowa kwasu propionowego,
* E 282 – sól wapniowa kwasu propionowego,
* E 283 – sól potasowa kwasu propionowego.