Oznaczenia na produktach żywnościowych – konserwanty

Opiekun artykułu: glowinski
Advertising
Oznaczenia na produktach żywnościowych – konserwanty

Oznaczenia na produktach żywnościowych – konserwanty

To, co jest napisane na etykietach produktów żywnościowych, jest bardzo ważne. Często bowiem zawierają one różne substancje chemiczne, nieraz nieobojętne dla zdrowia, a nawet szkodliwe, zwłaszcza w większych ilościach. Tymczasem nie zawsze informacje o tym do nas docierają, a to dlatego, że zamiast długich nieraz i skomplikowanych nazw związków chemicznych używa się standardowych oznaczeń, składających się z litery „E” oraz pewnej liczby. Cóż owe tajemnicze „E” oznaczają, czy są groźne, czy obojętne, na ogół przeciętny człowiek nie wie. Dlatego warto te symbole rozszyfrować. W tym artykule omówimy niektóre konserwanty.

Advertising
Advertising
  • Działanie rakotwórcze

    Działanie rakotwórcze mogą mieć następujące syntetyczne substancje:
    * E 210 – kwas benzoesowy,
    * E 211 – benzoesan sodu,
    * E 212 – benzoesan potasu,
    * E 213 – benzoesan wapnia,
    * E 214 – benzoesan etylu,
    * E 215 – benzoesan estru etylowego,
    * E 216 – benzoesan propylu,
    * E 217 – benzoesan estru propylu,
    * E 218 – benzoesan metylu,
    * E 219 – benzoesan estru metylu,
    * E 239 – urotropina.

  • Rozregulowują układ trawienny

    Wymienione niżej syntetyczne substancje mogą zakłócać pracę jelit:
    * E 221 – siarczyn sodu,
    * E 222 – dwusiarczyn sodu,
    * E 223 – meta-dwusiarczyn sodu,
    * E 224 – meta-dwusiarczyn potasu,
    * E 226 – siarczyn wapnia,
    * E 227 – dwusiarczyn wapnia.

  • Szkodzą skórze

    Szkodliwy wpływ na skórę mogą mieć:
    * E 230 – dodawany do owoców cytrusowych w celu zabezpieczenia skórek przed owadami,
    * E 231 – dodawany do owoców cytrusowych,
    * E 232 – dodawany do owoców cytrusowych,
    * E 233 – dodawany do owoców cytrusowych.

  • Powodują nadciśnienie

    Szkodliwe w przypadku nadciśnienia mogą być następujące substancje:
    * E 249 – azotyn potasu, dodawany do wędlin,
    * E 250 – azotyn sodu, dodawany do wędlin,
    * E 251 – azotan sodu, dodawany do wędlin, serów podpuszczkowych oraz topionych,
    * E 252 – azotan potasu, dodawany do wędlin, serów podpuszczkowych oraz topionych.

  • Inne działania szkodliwe

    E 220 – dwutlenek siarki, występuje w sokach owocowych, winie i suszonych owocach. Niszczy witaminę B12.

  • Konserwanty nieszkodliwe

    Nie mają szkodliwego działania następujące substancje:
    * E 200 – kwas sorbowy, dodawany do serów i margaryn,
    * E 201 – sól sodowa kwasu sorbowego, dodawany do serów i margaryn,
    * E 202 – sól potasowa kwasu sorbowego, dodawany do serów i margaryn,
    * E 203 – sól wapniowa kwasu sorbowego, dodawany do serów i margaryn,
    * E 236 – syntetyczny kas mrówkowy, dodawany do ryb wędzonych i soków owocowych,
    * E 237 – mrówczan sodu,
    * E 238 – mrówczan wapnia,
    * E 260 – kwas octowy, dodawany do marynat,
    * E 261 – octan potasu, dodawany do marynat,
    * E 262 – dwuoctan sodu, dodawany do marynat,
    * E 263 – octan wapnia, dodawany do marynat,
    * E 270 – kwas mlekowy,
    * E 280 – kwas propionowy,
    * E 281 – sól sodowa kwasu propionowego,
    * E 282 – sól wapniowa kwasu propionowego,
    * E 283 – sól potasowa kwasu propionowego.