Jak odżywiać się zdrowiej i lepiej?

Opiekun artykułu: dlemons
Advertising
Jak odżywiać się zdrowiej i lepiej?

Jak odżywiać się zdrowiej i lepiej?

Zmiana naszej codziennej diety nie zawsze musi wynikać z tego, że chcemy schudnąć. Czasem wpływają na to czynniki zdrowotne, innym razem kwestie związane z urodą, a czasami po prostu chcemy zmienić swój styl życia na zdrowszy. Nieważne, jakie są bezpośrednie przyczyny tej przemiany, bardzo się ona chwali, zwłaszcza współcześnie, kiedy zasypuje nas żywność wysoko przetworzona oraz ta pochodząca ze restauracji oraz barów szybkiej obsługi. Zmiana na lepsze, choćby była przez nas bardzo pożądana, nie zawsze przychodzi łatwo. Przekonał się o tym każdy, kto choć raz tego próbował. Dlatego też przeczytaj poniższe wskazówki. One pomogą ci się trzymać wyznaczonych celów. Powodzenia!

Advertising
Advertising
  • Zasada pięciu porcji warzyw i owoców

    Twoja dieta będzie dużo zdrowsza, jeśli wprowadzisz do niej pięć zalecanych przez dietetyków oraz lekarzy porcji warzyw i owoców. Powinieneś przyjąć, iż porcja to mniej więcej 100 gram. Nie jest to wcale dużo i nawet jeśli wydaje ci się, że jest niewykonalne, to jesteś w błędzie i szybko się o tym przekonasz. Wystarczy bowiem, że zjesz trochę kalafiora do obiadu, pomidora do kolacji oraz banana do śniadania, a w międzyczasie wypijesz 100% sok z marchewki czy pomarańczy i pięć porcji już za tobą.

  • Używaj jak najmniej soli

    Używaj jak najmniej soli

    Sól w każdej kuchni jest razem z pieprzem ulubioną przyprawą, dodawaną praktycznie do każdej potrawy, czy to zupy, mięsa, czy do sałatki. Nie da się ukryć, że kilka ziarenek soli wzmacnia smak dania, jednak już jej większa szczypta potrafi go skutecznie zabić. W Polsce lubimy jeść bardzo słono i większość z nas na co dzień przedawkowuje sól, która zatrzymuje wodę w organizmie, źle wpływa na urodę oraz zdrowie. Ilość soli, której potrzebujesz każdego dnia, znajduje się już w wędlinach, pasztetach, serkach czy też chlebie. Nie musisz już tego dosalać.

  • Zamień słodycze na owoce i bakalie

    Słodycze to kolejna zmora, która powoduje, że nie tylko tyjemy, ale także pochłaniamy duże ilości wysoko przetworzonych oraz niezdrowych składników. Trudno je jednak ograniczyć, ponieważ nic nam tak nie smakuje, jak batonik zjedzony w przerwie w pracy albo duża porcja lodów w ulubionej kawiarni. Raz na jakiś czas, powiedzmy na miesiąc, taki oszukany posiłek ci nie zaszkodzi, jednak nie czarujmy się, większość z nas zjada taką słodką przekąskę, a nawet dwie, codziennie. Postaraj się więc ograniczyć słodycze na rzecz równie słodkich bananów, truskawek, daktyli czy moreli suszonych. Pycha!

  • Inspiruj się

    Inspiruj się

    Czasami bardzo trudno jest wytrwać na diecie nie dlatego, że nie mamy silnej woli, motywacji czy uporu, ale dlatego, że po kilkunastu dniach ciągle te same zdrowe posiłki nam się nudzą i tak naprawdę najbardziej tęsknimy za kotletem albo pizzą. Gdybyśmy jednak wiedzieli, że można wykonać ich zdrowe odpowiedniki, a także wiele innych, zdrowych, lekkich oraz kolorowych potraw, z pewnością byłoby nam łatwiej przechodzić przez proces odchudzania. Dlatego też wspomóż się w swojej nierównej walce z przekąskami i zainspiruj się logami lifestylowymi oraz dietetycznymi. Ich autorki i autorzy pokażą ci, że można jeść smacznie, różnorodnie, zdrowo i niedrogo.

Popularne tagi
  • witaminy
  • zastosowanie e-220
  • zalety zielonych warzyw
  • apatia
  • medytacja
  • produkt rolnictwa ekologicznego
  • wartości odżywcze truskawek
  • płaski brzuch
  • wypieki
  • przepis
  • co oznacza symbol e na etykietach
  • reakcje chemiczne
  • olej nierafinowany
  • jakie są składniki zdrowej diety
  • ostra papryka