Jak upiec smaczny chleb bezglutenowy?

Opiekun artykułu: checkler
Advertising
Jak upiec smaczny chleb bezglutenowy?

Jak upiec smaczny chleb bezglutenowy?

Obecnie spora grupa osób uczulona jest na gluten, znajdujący się przede wszystkim w mące pszennej. Dla tych, którzy nie mają tego problemu, pieczenie chleba bez niej wydaje się wręcz niemożliwe. Okazuje się jednak, że nie jest to problem i chleb bez glutenu można z powodzeniem wypiekać nawet we własnej kuchni.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby tego dokonać, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, wśród których najważniejsze są:
    * 500 g mąki bezglutenowej (kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej, gryczanej, może być mieszanka wszystkich tych rodzajów),
    * 500 ml wody,
    * 14 g suszonych drożdży,
    * 3 łyżki siemienia lnianego,
    * 2 łyżki sezamu,
    * 3/4 łyżeczki soli,
    * 1/5 łyżeczki cukru.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie zebrane składniki przełożyć do dużej miski. Woda powinna być ciepła, ale nie bardzo gorąca.

    Zacząć wyrabiać, żeby ciasto zaczęło mieć gęstą, jednolitą konsystencję. Miskę z wyrobioną masą przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Prostokątną formę, keksówkę, wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto zagnieść po raz kolejny, aby było miękkie i elastyczne. Przełożyć do przygotowanej formy i ponownie pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Można przykryć ścierką, żeby ciasto miało cieplej.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po ponownym wyrośnięciu chleba włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza. Piec przez 1 godzinę, aż do zarumienienia się skórki.Po upieczeniu wystudzić, a następnie kroić i podawać z ulubionymi dodatkami. Chlebek długo jest świeży, a przede wszystkim doskonale smakuje.