Jak zrobić włoski deser ricotta?

Opiekun artykułu: kowalh
Wymagany czas: 25 min.
Advertising
Jak zrobić włoski deser ricotta?

Jak zrobić włoski deser ricotta?

Kuchnia włoska obfituje w wiele deserów, które są lekkie, smaczne i nadają się na każdą okazję. Nie są przesadnie ciężkie, dzięki czemu mogą być jadane nawet przez osoby, które dbają o linię. Jednym ze smaczniejszych połączeń jest ricotta – delikatny serek – z owocami. Można go podjadać zarówno na podwieczorek, jak i na drugie śniadanie. Spróbuj, wykorzystując nasz sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Wykonanie smacznego i delikatnego podwieczorku jest możliwe, jeśli wcześniej przygotuje się świeże i dobrej jakości składniki. Wśród nich powinny znaleźć się:

    * 300 g truskawek albo innych ulubionych owoców,

    * 250 g sera ricotta,

    * 100 g cukru,

    * 50 ml śmietany 30%,

    * 15 listków mięty,

    * kruche herbatniki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie truskawki dokładnie umyć i pozbawić szypułek. Pokroić wszystkie owoce na drobną kostkę. Jeżeli zamiast truskawek używa się jagód albo malin, nie trzeba ich kroić, wystarczy je przemyć. Są na tyle drobne, że nie będą wymagały dodatkowej obróbki. Listki mięty przemyć i także drobno posiekać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotowane ciasteczka, najlepiej maślane herbatniki, również pokroić na kawałeczki albo połamać drobno. Nie musi to być jednak ciasteczkowy proszek.

    Śmietanę kremówkę – dobrze zmrożoną – ubić na puszystą, sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i wymieszać jeszcze raz, a następnie dodać serek ricotta i połączyć oba elementy, aż staną się gładką, białą masą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do szklanki lub niewielkiej przezroczystej miseczki włożyć trochę kremu ricotta. Na ricottę położyć trochę truskawek z miętą, znów krem i znowu truskawki, zakryć je kolejną warstwą kremu, po czym posypać wierzch ciasteczkami. Tak przygotowany deser można schłodzić w lodówce przez 10 – 15 minut, a następnie podawać. Deser ricotta jest wspaniały zarówno w czasie upalnych dni, jak i podczas jesiennych wieczorów, kiedy chce się poczuć powiew wakacji.