Smaczna pizza na spodzie z tortilli
Smaczna pizza na spodzie z tortilli
Tortilla może przydać się nie tylko do przygotowywania placków z nadzieniem, lecz również smacznej pizzy. Jest to znaczne ułatwienie w porównaniu z pizzą na grubszym cieście, które wymaga czasu na wykonanie, a nawet na wyrośnięcie. Jeśli chce się zjeść szybko danie z kuchni włoskiej, warto sięgnąć po poniższy przepis.
Jakich składników potrzeba?
Żeby przygotować pizzę na tortilli, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych. Są to:
* 4 placki tortilli,
* 4 pieczarki,
* 1 pomidor,
* 4 – 8 plasterków szynki,
* oliwki,
* 1 opakowanie kuleczek mozzarelli,
* 2 łyżki ketchupu,
* 2 łyżki przecieru pomidorowego,
* papryka mielona, słodka,
* bazylia,
* pieprz,
* zioła prowansalskie.Krok pierwszy
Przygotować patelnię. Nie smarować jej tłuszczem, lecz pozostawić suchą. Rozgrzać lekko, po czym przysmażać wszystkie placki tortilli (tylko z jednej strony). Następnie układać je na płaskim blacie.
Krok drugi
W kubeczku zmieszać ze sobą ketchup, przecier, przyprawy. Posmarować sosem podsmażoną stronę każdej tortilli.
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić na niewielkie plasterki. Podsmażyć, a następnie ułożyć na tortilli. Dodać plasterki pomidora.
Krok trzeci
Na plackach ułożyć plasterki mozzarelli (lub startą mozzarellę), oliwki, szynkę pokrojoną w małe kawałki.Po ułożeniu składników położyć placki na blasze do pieczenia i wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 10 – 15 minut, aż ser stopi się nieznacznie. Podawać zaraz po przyrządzeniu, polaną ketchupem albo posypaną bazylią.