Smaczna pizza na spodzie z tortilli

Opiekun artykułu: kumak
Advertising
Smaczna pizza na spodzie z tortilli

Smaczna pizza na spodzie z tortilli

Tortilla może przydać się nie tylko do przygotowywania placków z nadzieniem, lecz również smacznej pizzy. Jest to znaczne ułatwienie w porównaniu z pizzą na grubszym cieście, które wymaga czasu na wykonanie, a nawet na wyrośnięcie. Jeśli chce się zjeść szybko danie z kuchni włoskiej, warto sięgnąć po poniższy przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby przygotować pizzę na tortilli, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych. Są to:
    * 4 placki tortilli,
    * 4 pieczarki,
    * 1 pomidor,
    * 4 – 8 plasterków szynki,
    * oliwki,
    * 1 opakowanie kuleczek mozzarelli,
    * 2 łyżki ketchupu,
    * 2 łyżki przecieru pomidorowego,
    * papryka mielona, słodka,
    * bazylia,
    * pieprz,
    * zioła prowansalskie.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować patelnię. Nie smarować jej tłuszczem, lecz pozostawić suchą. Rozgrzać lekko, po czym przysmażać wszystkie placki tortilli (tylko z jednej strony). Następnie układać je na płaskim blacie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W kubeczku zmieszać ze sobą ketchup, przecier, przyprawy. Posmarować sosem podsmażoną stronę każdej tortilli.

    Pieczarki dokładnie umyć i pokroić na niewielkie plasterki. Podsmażyć, a następnie ułożyć na tortilli. Dodać plasterki pomidora.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na plackach ułożyć plasterki mozzarelli (lub startą mozzarellę), oliwki, szynkę pokrojoną w małe kawałki.Po ułożeniu składników położyć placki na blasze do pieczenia i wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 10 – 15 minut, aż ser stopi się nieznacznie. Podawać zaraz po przyrządzeniu, polaną ketchupem albo posypaną bazylią.